İsrail'den 'rehine' anlaşmasına ret, ordudan 'güneye ilerleme' mesajı

İsrail 'savaş kabinesi' 50 rehinenin serbest bırakılmasını da içeren anlaşma teklifini reddetti. Ordu Sözcüsü Hagari, 'Hamas ile Gazze Şeridi'nin güneyi dahil her yerde' mücadele edeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in 7 Ekim'deki Kassam Tugayları saldırısının ardından kurduğu 'savaş kabinesi' Katar'ın arabuluculuğunda devam eden müzakerelerde dile getirilen ve 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını öngören teklifi reddetti. Daha önce basına yansıyan haberlerde, Gazze Şeridi'nde 3 günlük ateşkes karşılığında 50 sivil rehinenin serbest bırakılması teklifinin masada olduğu bilgisi paylaşılmıştı.

İsrail'in Ynet haber sitesinin aktardığına göre, teklif, kabinenin dün geceki oturumunda ele alındı. Görüşmelerde, Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın görüşüne destek verdi. Gallant, 'Hamas'a yönelik askeri baskının artırılmasının anlaşma yapılması şansını artıracağını' ifade etmiş, Genelkurmay Başkanı Herzi Hallevi ve iç istihbarat örgütü Şin Bet Başkanı Ronen Bar da bu görüşü desteklemişti.

'70-80 REHİNENİN BIRAKILMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞMEYE AÇIĞIZ'

Ynet'e göre, İsrail Gazze'de Kassam Tugayları ve diğer Filistinli gruplar tarafından rehin tutulan ailelerin birbirinden ayrılmaması konusunda ısrar ederek tüm anne ve çocukların serbest bırakılmasını talep ediyor. Buna göre, İsrail, daha fazla rehinenin bırakılması için çatışmalara ara verilecek günler konusunda da 'esnek' bir tutum sergiliyor.

İsrailli temsilciler, 70 ila 80 rehinenin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmanın da halen görüşülmeye açık olduğunu belirtti.

ORDU: HAMAS'IN OLDUĞU HER YERDE OPERASYONLARI İLERLETECEĞİZ

Öte yandan, İsrail ordusu da dün yaptığı bir açıklamada, Hamas ile çatışmaların, Gazze Şeridi'ndeki sivillerin gitmesinin istendiği güney bölgelerini de kapsayabileceği mesajı verdi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail askerlerinin 'Hamas'ın var olduğu her yere ilerleyeceğini, bunun Gazze Şeridi'nin güneyini de kapsadığını' söyledi. 17 Kasım Cuma günü düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan Hagari, "Operasyonumuzu ilerletmeye kararlıyız. Bu, şeridin güneyi de dahil Hamas'ın var olduğu her yerde gerçekleşecek" diye konuştu.

'ŞARTLAR EN İYİ OLDUĞUNDA YAPILACAK'

İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, "Bu, ordu için zaman, yer ve şartların en iyi olduğu zamanda gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

Hagari'inin açıklaması çatışma ve operasyonların Gazze Şeridi'nin güneyini de kapsayacak şekilde yayılabileceği yorumlarının yapıldığı bir dönemde geldi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneydoğusuna havadan broşürler atarak bu sefer de 'güvenli bölge' olduğunu söyledikleri Mawasi kasabasına gidilmesini istemişti. (DIŞ HABERLER)