İsrail'den 'rehine' açıklaması: Başka yollarla serbest kalmalarını sağlayabiliriz

İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Joseph, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması için 'kısmen görüşmelerden, kısmen başka yollardan' yararlanılabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında varılan 7 günlük geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması kapsamında 81 İsrailli rehine ve 240 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı. Bugün sabah saatlerinde ateşkesin sona ermesiyle Gazze'ye yeniden saldırmaya başlayan İsrail'den yapılan açıklamada, rehinelerin serbest bırakılmasının halen görüşmeler yoluyla mümkün olabileceğini ya da bunun 'başka yollarla' da olabileceğini söyledi. 

Reuters'a konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Oded Joseph, İsrail'in halen 'tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve Hamas'ı yok etmeyi istediğini' anlattı.

'BİR KISMI GÖRÜŞMELERLE BİR KISMI BAŞKA YOLLARLA...'

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde açıklamalarda bulunan Joseph, "Doğal olarak tüm kaçırılan kişilerin serbest bırakılması için bir yol bulmak isteyeceğimiz bir noktaya gelecektik. Bunun bir kısmı görüşmelerle olabilir; ama bir kısmı da başka yollarla olabilir" dedi. Joseph, bu 'başka yolların' ne olabileceğiyle ilgili bilgi vermedi.

Joseph, 'Hamas'ı yok etmenin İsrail'e yada bölgeye artık askeri bir tehdit oluşturmaması ve Gazze'de siyasi bir nüfusunun olmaması anlamına geleceğini' de sözlerine ekledi. 

'KARMAŞIK BİR MİSYON'

Çatışmaları 'karmaşık bir misyon' olarak nitelendiren Joseph, İsrail'in uluslararası hukuka uyduğunu ve 'sivil zayiatı olabildiğince en aza indirmeye çalıştığını' savundu.

Birleşmiş Milletler (BM) iklim zirvesi COP28 için Dubai'de olan İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Hamas ile savaşıyoruz. Filistin halkıyla savaşmıyoruz. İsrailli ya da Filistinli olsun, minimum sivil can kaybı görmek de amaçlarımızdan" dedi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI DA DUBAİ'DE: HAMAS'TAN KINAMA

Öte yandan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da COP28 kapsamında bugün Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitti. Herzog, burada Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid en-Nehyan ile bir araya geldi. Hamas ise konuya ilişkin açıklama yaparak, Herzog'un COP28'e davet edilmesini kınadı.

AA'nın aktardığına göre, Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, BAE'deki İklim Zirvesi ile eş zamanlı olarak İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivil yerleşim yerlerine, sağlık kuruluşlarına, okullara, camilere ve kiliselere yönelik saldırılarını yeniden başlattığı belirtildi. İsrail'in Gazze'de, konferansın organizatörü olan BM'ye ait tesisleri de hedef aldığı hatırlatılan açıklamada, "BAE'de düzenlenen COP28'e katılmak üzere Siyonist varlığın Cumhurbaşkanı Herzog'a yapılan daveti kınadığımızı duyuruyoruz" ifadesine yer verildi.

'DOST DEVLET BAE'YE ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ...'

Açıklamada, "Dost devlet BAE'ye, ciddiyetle, ev sahibi ülke olarak konferansın niteliği ne olursa olsun, bu daveti reddetme çağrısında bulunuyoruz" ifadesi kullanıldı.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un 'Gazze'deki sivillerin katledilmesinin sorumlusu ve meşrulaştırıcısı' olarak nitelendirildiği açıklamada, "Bu suçluya (Herzog), böyle bir şansı sunmanın hesabını verme sorumluluğu uluslararası topluma ve BM'ye aittir" değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, Herzog'a ve diğer İsrailli liderlere alan açılması yerine onları boykot etmenin siyasi ve ahlaki bir zorunluluk olduğu ifade edildi. (DIŞ HABERLER)