Gazze'ye saldırılar yeniden başladı, Blinken İsrail'den ayrıldı

7 Ekim'den bu yana üçüncü kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail ve Filistin'deki temaslarının ardından bugün geçici ateşkes sona erdikten dakikalar sonra İsrail'den ayrıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve Hamas arasında varılan geçici ateşkesin bir kez daha uzatılmaması ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını yeniden başlatmasının ardından bugün İsrail'den ayrıldı.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın aktardığına göre, Gazze'de 'çatışmaların yeniden başlamasından dakikalar sonra İsrail ziyaretini sonlandıran' Blinken, Birleşmiş Milletler (BM) iklim zirvesi COP28'in yapıldığı Birleşik Arap Emirlikleri'ne doğru yola çıktı. Blinken, 7 Ekim'den bu yana üçüncü Orta Doğu turu kapsamında dün İsrail'e gitmişti.

'SİVİLLERİN YERİNDEN EDİLMESİ GÜNEYDE TEKRARLANMAMALI'

Blinken, Orta Doğu turu kapsamında geldiği İsrail ve Filistin'deki temaslarının ardından dün Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Blinken, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyine saldırılara başlaması halinde bölgede siviller için güvenli alanlar oluşturması gerektiğini dile getirerek, "Gazze'nin kuzeyinde yaşanan büyük sivil kaybı ve sivillerin yerlerinden edilmesi güneyde tekrarlanmamalı" ifadelerini kullandı.

'SONUNDA FİLİSTİNLİLERİN EVLERİNE DÖNMESİ SAĞLANMALI'

İsrail ile Hamas arasında varılan geçici ateşkes ve rehine takasının uzatılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrailli rehinelerin tamamının serbest bırakılması amacıyla çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Blinken, İsrail ordusunun yeniden saldırılara başlaması halinde, Gazze'nin merkezinde ve güneyinde güvenli bölgelerin oluşturulması, bölgedeki Filistinlilerin zorla göç ettirilmesinin önlenmesi, hastaneler, su arıtma gibi insan canını yakından ilgilendiren kritik yapıların hedef alınmaması ve sonunda yerlerinden edilmiş Filistinlilerin evlerine dönmesine olanak sağlanması gibi uyarılarını İsrail yetkililere ilettiğini kaydetti.

'İSRAİL, SAVAŞ KURALLARINA UYGUN HAREKET ETMELİ'

Blinken, İsrail'in Gazze'de 'Hamas'ı devirme' hedefine destek vermeye devam ettiklerini belirterek, "İsrail, savaş kurallarına uygun hareket etmeli" ifadesini kullandı.

ABD'nin, İsrail'in Gazze'nin güneyine saldırılarını başlatmadan önce "sivil kayıpları daha da azaltmaya yönelik planları uygulamaya koyması" yönündeki çağrısını yineleyen Blinken, şunları kaydetti: "Gazze'nin kuzeyinde yaşanan büyük sivil kaybı ve sivillerin yerlerinden edilmesi güneyde tekrarlanmamalı. İsrail'in kendisini savunma şekli önemli. Başbakan'a da söylediğim gibi niyet önemlidir ancak sonuçlar da önemlidir.”

Blinken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrail Savaş Kabinesi'nin, perşembe günü yaptıkları görüşmede 'ABD'nin Gazze'ye yönelik saldırılarda sivil kayıplarını önlemek için dile getirdiği yaklaşımı' kabul ettiğini söyledi.

'İNSANLAR KALICI BİR ŞEKİLDE YERİNDEN EDİLMEMELİ'

Filistinli sivillere yönelik insani yardımları sürdüreceklerini belirten Blinken, bölgedeki ortaklarıyla yürüttükleri çalışmalarla Gazze'ye gıda, su, ilaç ve yakıt gibi kritik malzemelerin temininde önemli artış görüldüğünü dile getirdi. Bu yardımların Gazze'deki halkın ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadığını vurgulayan Blinken, Gazze'deki insanların 'kalıcı bir şekilde yerinden edilmemesi' gerektiğini söyledi ve tüm bunların 'İsrail'in hedeflerine ulaşmasını sağlayacak şekilde' yapılabileceğini anlattı.

Blinken, Filistin halkının isteklerinin en etkili şekilde karşılanması ve onlara hizmet sunulması için 'Filistin otoritesinin' yeniden canlandırılması ve yenilenmesi gerektiğini belirtti ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede de bu konuyu ele aldıklarını söyledi. Yaptığı görüşmelerde İsrail hükümetinin bazı üyelerinin Batı Şeria'daki aşırılık yanlısı yerleşimcilerin yerlerini daha da genişletme önerilerine ilişkin derin endişelerini ilettiğini dile getiren Blinken, İsrail'e bu konuların ele alınmasına ilişkin beklentilerini net şekilde ifade ettiğini sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)