Gazze'deki hükümet: Uluslararası toplum saldırıların sürmesi için İsrail'e yeşil ışık yaktı

Geçici ateşkesin sona ermesiyle İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları yeniden başladı. Gazze'deki hükümet, saldırıların yeniden başlamasından uluslararası toplumu sorumlu tuttu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki hükümet, Hamas Siyasi Bürosu ve Filistin Dışişleri Bakanlığı, 24 Kasım'da başlayan geçicin ateşkesin İsrail'in saldırılarıyla birlikte bu sabah itibarıyla sona ermesine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Gazze'deki hükümetin medya ofisi, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde Filistin halkına karşı vahşi savaşını sürdürmeye başladı" dedi. AA'nın aktardığına göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde birçok ev ve sivil bölgeyi hedef aldığı belirtilen açıklamada, "Uluslararası toplum, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının sürdürülmesinin sorumluluğunu taşıyor" denildi.

'SAVAŞ HUKUKU VE İNSANCIL HUKUK İHLAL EDİLDİ'

Açıklamada, başta ABD, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken olmak üzere uluslararası toplumun, 'İsrail işgalinin suçlarından ve Gazze'de sivillere, çocuklara ve kadınlara yönelik vahşi savaşından' sorumlu olduğu savunuldu. Savaş hukuku ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiğini savunan hükümet, uluslararası toplumun İsrail'e Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürmesi için yeşil ışık yaktığını ifade etti.

'FİLİSTİN HALKI İŞGALİ TOPRAKLARINDAN ARINDIRMA HAKKINA SAHİP'

Açıklamada, "Filistin halkı kendini her şekilde savunma, özgürlüğünü ve bağımsızlığını kazanma, uluslararası yasalar uyarınca başkenti Kudüs olan bir Filistin devletini kurma ve işgali tamamen topraklarından arındırma hakkına sahiptir" denildi.

HAMAS: SİVİLLERİN HEDEF ALINMASINA KARŞI KOYUYORUZ

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk de İsrail'in Gazze'de geçici ateşkesin sona ermesiyle saldırılarına yeniden başlamasının ardından açıklama yaptı. Hamas, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara yeniden başlamasına ilişkin, "İsrail, ateşkesten önceki 50 günde başaramadığını, ateşkesten sonra da başaramayacak" dedi.

Hamas'ın Telegram hesabından paylaşılan yazılı açıklamada Rişk, "Halkımızın kararlılığı ve direnişimizin kahramanlığıyla, düşmanın suçlarına, Nazi saldırganlığının yeniden başlamasına ve sivilleri hedef almasına karşı koyuyoruz" ifadesini kullandı.

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SOYKIRIM SAVAŞINI KINIYORUZ

Filistin Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in 7 günlük ateşkesin hemen ardından abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara yeniden başlamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yönelik soykırım savaşını, Filistinli sivillerin sürekli hedef alınmasını ve evlerinin başlarına yıkılmasını en güçlü ifadelerle kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını sürdürerek insani felaket ve zorla yerinden etme suçlarına ilişkin uyarıda bulunuldu.

FİLİSTİN'DEN ABD VE ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Gazze Şeridi'nin güneyinde 2 milyondan fazla Filistinlinin bombardıman altında yaşadığı ve temel insani ihtiyaçlarının yokluğu nedeniyle başvurabilecekleri başka bir yer olmadığı belirtilen açıklamada, devam eden İsrail saldırılarının 'Filistinli sivilleri etkilediği, uluslararası hukuku ve sivilleri korumaya yönelik normları ihlal ettiği' vurgulandı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıların derhal durdurulması için ABD'yi ve uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırdı.

İsrail ile Hamas arasındaki uzlaşma kapsamında 24 Kasım Cuma günü saat 08.00'de uygulamaya giren "insani ara" bu sabah itibarıyla son buldu. "İnsani ara"nın sona ermesinin ardından İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarına yeniden başladı. İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Hamas'ın tüm İsrailli kadın rehineleri serbest bırakma taahhüdünü yerine getirmediği iddia edilirken, İsrail ordusu ise Hamas'ın İsrail topraklarına saldırıda bulunarak anlaşmayı ihlal ettiğini savundu. (DIŞ HABERLER)