İsrail'den Gazze Şeridi'ne günde 2 yakıt tankeri girmesine onay

Gazze'ye Mısır üzerinden yapılan sınır ötesi yardım sevkiyatı yakıt yokluğu ve iletişim kesintisi nedeniyle durduruldu. BM yetkilileri, bölgede hastalıkların yayıldığı uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail-Filistin çatışmaları 42'nci gününde devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) bugün Gazze'ye Refah Sınır Kapısı'ndan yardım geçişi olmayacağını duyurdu. Bu durumun sebebi yakıt yokluğu ve iletişim kesintisi olarak açıklandı.

Reuters'a konuşan Mısırlı bir güvenlik kaynağı, yakıt yüklü üç aracın Mısır'dan Gazze'ye geçmek üzere hazır beklediğini, fakat Gazze Şeridi'ndeki bir yardım görevlisinin daha fazla akaryakıtın içeri girebileceği yönünde bir doğrulama olmadığını söylediğini aktardı.

SAVAŞ KABİNESİ'NDEN GÜNDE 2 TANKER YAKITA ONAY

Bu açıklamaların ardından İsrail basınına yansıyan haberlerde İsrail savaş kabinesinin, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve iç istihbarat servisi Şin Bet'in tavsiyesiyle, Gazze Şeridi'ne günde iki mazot tankeriyle yakıt gönderilmesini kabul etti. Buna göre, söz konusu yakıt Birleşmiş Milletler (BM) tarafından su ve kanalizasyon altyapısını desteklemek üzere gerekli olan ihtiyaçları karşılamak için kullanılacak.

The Jerusalem Post'un aktardığına göre, Refah Sınır Kapısı'na gelen tankerler Gazze Şeridi'nin güneyinde, BM'nin kontrolüne geçecek.

WFP: AÇLIKTAN ÖLÜM TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYALAR

Abluka altındaki Gazze'deki duruma ilişkin açıklama yapan Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain ise Gazze'deki nüfusun neredeyse tamamının gıda yardımına ihtiyacı olduğunun altını çizdi. McCain, açıklamasında, "Kış yaklaşırken ve siviller güvenli olmayan, aşırı kalabalık barınaklarda yaşayıp temiz su bulunmazken, açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyorlar" ifadelerini kullandı.

DSÖ: GAZZE'DE HASTALIKLARIN YAYILMASINDAN ENDİŞELİYİZ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Gazze'deki duruma ilişkin açıklama yaparak, abluka altındaki bölgede hastalıkların yayılmasından oldukça endişeli olduklarını belirtti.

DSÖ Filistin Temsilcisi Richard Peeperkorn, Gazze'de 70 binin üzerinde akut solunum yolu enfeksiyonu vakası ve 44 bin ishal vakası tespit edildiği bilgisini verdi. Peeperkorn, "Kış mevsimi yaklaşırken hastalıkların yayılmasından son derece endişeliyiz" dedi

BM RAPORTÖRÜ: İSRAİL ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Raportörü Pedro Arrojo-Agudo da İsrail'in Gazze Şeridi'nde suyu bir savaş aracı olarak kullanmaya son vermesi gerektiğini söyledi.

AA'nın aktardığına göre, BM'nin güvenli içme suyu ve sanitasyona erişimle ilgili insan hakları raportörü Arrojo-Agudo, İsrail'in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Gazze'deki su sıkıntısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail'in çok geç olmadan su tedarik ağı ve tuzdan arındırma tesislerini faaliyete geçirmek için Gazze'ye temiz su ile yakıtın girmesine izin vermesi gerektiğinin altını çizen Arrojo-Agudo, "İsrail, uluslararası hukuku açıkça ihlal ederek Gazze Şeridi'ne güvenli içme suyu tedarikini engelliyor. Bu durum geçen her saat Gazzelileri susuzluktan ölme ve güvenli içme suyu eksikliğinden kaynaklanan hastalıklarla karşı karşıya bırakıyor" dedi.

Arrojo-Agudo, İsrail'in güvenli su için gerekli malzemelerin Gazze Şeridi'ne girmesini bilinçli olarak engellemesinin uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukunun ihlali olduğuna işaret ederek "İsrail suyu bir savaş aracı olarak kullanmaya son vermeli" diye konuştu.

'ÇOCUKLAR SUSUZLUKTAN VE HASTALIKTAN ÖLÜYOR'

Su ve sanitasyonla ilgili krizden ilk olarak kadın ve çocukların etkileneceğini belirten Arrojo-Agudo, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA), Gazze'deki nüfusun yüzde 70'inin tuzlu ve kirli su içtiğini açıkladığını da hatırlattı.

Arrojo-Agudo, "Çocukların susuzluktan ve hastalıktan ölmesi, bombaların neden olduğu ölümlerden daha az görünüyor ve daha sessizdir. Ancak bu aynı derecede veya daha ölümcüldür" değerlendirmesinde bulunarak uluslararası topluma İsrail'in uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlama çağrısı yaptı. (DIŞ HABERLER)