İsrail savaş kabinesi Mısır'ın Gazze teklifini görüştü: FKÖ'den 'teknokrat hükümet'e ret

ABD basınına yansıyan haberlere göre, İsrail'in 3 üyeli savaş kabinesi Mısır'ın geçici ateşkes ve esir takası anlaşması önerisini görüştü. Filistin Kurtuluş Örgütü, teklifin bazı noktalarını reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, İsrail savaş kabinesinin Mısır'ın sunduğu üç adımlı geçici ateşkes ve rehine anlaşması teklifini görüşmek üzere 25 Aralık Pazartesi akşamı bir araya geldiği bildirildi. ABD basını, söz konusu plana İsrail ve Hamas tarafından önemli ölçüde itiraz edilmesinin beklendiğini yazdı.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, Mısır'ın önerdiği plan, Gazze'de aralarında çocukların, kadınların ve acil tıbbi bakım gerektiren yaşlıların da olduğu İsrailli rehinelerin serbest bırakılabilmesi için çatışmalara ara verilmesini, bunun karşılığında ayrıca İsrail'deki hapishanelerde tutulan 140 Filistinlinin salıverilmesini öngörüyor. Ardından Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da Hamas da dahil farklı Filistinli gruplardan oluşan teknokrat bir geçiş hükümetinin kurulmasının önerildiği ifade ediliyor. 

FKÖ'DEN 'TEKNOKRAT HÜKÜMET' ÖNERİSİNE RET

Üç üyeli İsrail savaş kabinesinin mensuplarından Bakan Benny Gantz, 24 Aralık Pazar akşamı rehine aileleri ile yaptığı görüşme sırasındaki açıklamasında, rehinelerin serbest bırakılması için pek çok teklif olduğunu söylemiş ancak bunlardan hangilerinin ciddi olarak değerlendirildiği hakkında detay vermemişti. Bakan Gantz, "Henüz ilerleme olduğunu söyleyemem. Mısır'ın teklifleri var, her türlü yönden gelen diğer teklifler var. Hangisinin uygun olduğunu dahi bilmiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), 'savaş sonrası' işgal altındaki Batı Şeria ve abluka ve yoğun saldırı altındaki Gazze Şeridi'nin yönetimi için 'kendi sorumluluğu dışında' teknokrat bir hükümetin kurulmasını reddettiğini duyurdu.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas başkanlığında FKÖ yürütme kurulu toplantısı yapıldı. Toplantı sonrası yayımlanan yazılı açıklamada, Mısır'ın teklifine işaretle, FKÖ'nün 'savaş sonrası' Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin yönetimi için 'kendi sorumluluğu dışında' teknokrat bir hükümetin kurulması önerisini reddettiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Abbas'ın "Gazze Şeridi Filistin devletinin bölünmez bir parçasıdır. Herhangi bir siyasi çözüm, başkenti Kudüs olan tüm Filistinli topraklarını kapsaması gerekmektedir. Bugün önceliğimiz; saldırıların kapsamlı ve daimi bir şekilde durdurulması ve Gazze halkının tüm insani gereksinimlerinin karşılanmasıdır" ifadesine yer verildi.

İSRAİL BASINI: NETANYAHU, REHİNE GÖRÜŞMELERİNİ ENGELLİYOR

İsrail basınına yansıyan haberlerde ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, İsrail Savunma Bakanı Yaov Gallant'ın, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Şefi David Barnea ile Gazze'deki İsrailli rehineler meselesini görüşmesini engellediği iddia edildi. İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Netanyahu, Gallant'ın, Mossad Şefi Barnea ile Gazze'deki İsrailli rehineler meselesini bireysel olarak masaya yatırmasını engelledi.

Gallant Barnea'ya konuyla ilgili en az iki defa çağrı yaptı ancak Başbakanlık, Savunma Bakanlığı'na Netanyahu'nun bu görüşmenin yapılmasına onay vermediğini iletti. Netanyahu'nun basın ofisinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Başbakan, Mossad Şefi'ni kısıtlamaz, kendi programına göre hareket edebilir. Esirler ve kayıplar meselesinde karar veren ve siyaseti belirleyen ise savaş kabinesidir. Başkası değil" ifadesi kullanıldı.

Yoav Gallant'ın basın ofisinden ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. İsrail'in Haaretz gazetesi de Başbakan Netanyahu'nun, Savunma Bakanı Gallant'ın rehine değişimi müzakerelerine ilişkin önemli görüşmeleri kendisi olmadan yürütmesini istemediğini yazdı. Haberde, dolayısıyla esir takası görüşmelerinde arabulucularla temasa geçen Mossad Şefi'nin, bu konulara katılımının da engellendiği belirtildi.

REHİNELERİN AİLELERİ, NETANYAHU'YU MECLİSTE PROTESTO ETTİ

Olası bir rehine takası anlaşmasıyla ilgili olasılıklar basına yansırken, Gazze'deki İsrailli esirlerin aileleri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun meclisteki konuşmasını keserek protesto etti. Mecliste konuşma yapan Başbakan Netanyahu, Gazze'de 'savaşın devam edeceğini' ve rehinelerin evlerine dönmesi için zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi.

AA'nın aktardığına göre, "Askeri baskı olmadan 100'den fazla rehinenin serbest kalmasını sağlayamazdık" ifadeleriyle Netanyahu, Hamas ile yapılan esir takasında 81 kişinin yanı sıra çeşitli anlaşmalarla 100'den fazla esirin İsrail güçlerinin saldırıları sayesinde serbest bırakıldığını savundu. Netanyahu, Gazze'deki esirleri, 'askeri baskı yoluyla kurtardıklarını, ancak bunun için zamana ihtiyaç duyduklarını' söylemesi üzerine, mecliste bulunan bir esir yakını "Zamanımız yok" diye bağırarak itiraz etti.

Bunun üzerine İsrailli esirlerin yakınları hep birlikte "ahşav" (şimdi) sloganlarıyla Netanyahu'nun konuşmasını bastırarak, esirlerin derhal evlerine dönmesini istedi.

'MISIR VE KATAR GELECEKTE GAZZE'DE YAŞANANLARA TARAF OLAMAZ'

İsrail'in faşist Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise liderliğini yaptığı Dini Siyonizm Partisi üyeleriyle düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, Mısır ve Katar'ın gelecekte Gazze'de yaşananlarla ilgili taraf olamayacağını savundu.

Aynı hataları tekrar etmeyeceklerini ve Mısır ile Katar'ın gelecekte Gazze'de yaşananlarla ilgili taraf olamayacağını iddia eden Bakan Smotrich, Mısır'ın Hamas'ın çılgınca silahlanmasına izin verdiğini öne sürerek, mümkün olan tek rolünün Gazze Şeridi'nde yaşayanaların oraya ve oradan diğer ülkelere geçmeleri için sınırlarını açmak olacağını savundu. Bakan Smotrich, Mısır ve Katar'daki yetkililerin önerileriyle ilgili olarak, savaş kabinesinin bu konuları görüşmesi gerektiğini dile getirdi.

"Açıklıkla söyleyebilirim ki savaş kabinesinin, Hamas'ı yok etme, rehineleri kurtarma ve Gazze Şeridi'ndeki tehdidi ortadan kaldırma hedeflerini gerçekleştirmeden savaşı durdurma yetkisi yok" ifadesini kullanan Smotrich ayrıca 'İsrail'in Hamas ve Filistin Yönetiminin teknokrat adı altında kuracağı bir hükümeti kabul etmeyeceğini' söyledi. (DIŞ HABERLER)