İsrail ordusu: İki İsrailli rehinenin cesedi Şifa yakınlarında bulundu

İsrail, baskın düzenlediği Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde Hamas'a ait tünel bulunduğunu iddia etti. Hamas, ABD'nin de dile getirdiği iddiaları reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail-Filistin çatışmaları 42’inci gününde devam ederken, İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada, Gazze’de rehin tutulan 65 yaşındaki İsrailli bir kadının cesedinin ve Hamas'ın daha önce görüntülerini yayınladığı rehin asker Noa Marciano'nun ordunun operasyon düzenlediği Şifa Hastanesi yakınlarında bulunduğu ve hastane yerleşkesinde Hamas’a ait bir tünelin tespit edildiği ileri sürüldü.

‘WEISS, İSRAİL’E GERİ GÖTÜRÜLDÜ’

CNN International’ın aktardığına göre, IDF, Be’eri kibbutz’unda yaşayan ve 7 Ekim’deki Kassam Tugayları saldırısında rehin alınan Yehudit Weiss’ın cesedinin israil askerleri tarafından Şifa Hastanesi yakınlarında bulunduğunu ve İsrail’e geri götürüldüğünü açıkladı.

Weiss’ın nasıl ya da ne zaman öldürüldüğü ile ilgili bilgi vermeyen İsrail ordusu, askeri ve tıbbi personel ile din insanlarının Weiss’ın kimliğini tespit ettiğini ve hayatını kaybeden kadının ailesinin durumdan haberdar edildiğini duyurdu.

‘WEISS’IN BULUNDUĞU YERDE SİLAHLAR DA VARDI’

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, televizyonda yayınlanan brifinginde, Hamas’ın Weiss’ı öldürdüğünü söyledi fakat ölüm sebebiyle ilgili ayrıntı vermedi. Ordunun açıklamasına göre, Weiss’ın cesedi, Şifa Hastanesi’ne yakın bir ‘yapı’nın içinde bulundu. Ordu, bu yapının içinde Kalaşnikof'lar ile RPG tipi tanksavar silahları bulunduğunu iddia etti. 

'NOA MARCIANO'NUN CESEDİ DE ŞİFA YAKINLARINDA BULUNDU'

İsrail ordusu, bugün bir açıklama daha yaparak, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 13 Kasım Pazartesi akşamı görüntülerini yayınlayıp İsrail'in saldırılarında hayatını kaybettiğini ileri sürdüğü 19 yaşındaki İsrailli rehin asker Noa Marciano'nun cesedinin de Şifa Hastanesi yakınlarındaki bir binada bulunduğunu bildirdi.

İSRAİL: HASTANE YERLEŞKESİNDE TÜNEL BULUNDU

İsrail ordusu, 16 Kasım Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, Şifa Hastanesi’nin içinde ‘operasyonel bir tünel boşluğu’ bulunduğunu da ileri sürdü. Açıklamayla birlikte bir fotoğraf ve video da yayınlayan ordunun paylaştığı görüntülerde, Şifa tıp kompleksi içinde açık bir alanda bulunduğunu iddia edilen tünelin etrafında beton ve ahşap molozları ile kum olduğu görüldü. Reuters haber ajansı ve CNN International ise konuya ilişkin haberlerinde, söz konusu görüntülerin doğruluğunu teyit edemediğini yazdı. Ordu, hastane yerleşkesinin içinde, çok sayıda silahın olduğu bir aracın da bulunduğunu öne sürdü.

HAMAS’TAN İDDİALARA YALANLAMA: 'YALANLARIN TEKRARI'

Hamas ise ABD’nin Gazze'de hastane ve okulları askeri alanlar olarak kullandığı yönündeki iddialarının, İsrail ordusunun sunduğu ‘apaçık yalan bir hikayenin tekrarı’ olduğunu söyledi.

AA’nın aktardığına göre, açıklamada, ABD'nin Gazze'deki hastanelerin Hamas tarafından kullanıldığı şeklindeki İsrail iddialarını tekrarlamasını benimsemesi kınandı.

‘YALAN BİR HİKAYENİN TEKRARI’

Hastanelerin kullanıldığına dair iddiaların reddedildiği Hamas açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Pentagon'un Hamas'ın Şifa Hastanesi'ni askeri amaçlarla kullandığı iddiası ve ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Hamas'ın hastaneleri ve okulları askeri alan olarak kullandığı iddiası apaçık yalan bir hikayenin tekrarıdır."

‘ABD YÖNETİMİ DE İŞGALE ORTAK’

"Bu yalan hikaye, Rantisi ve Şifa Hastanesi'nin basılması, hastaların ve sağlık personelinin güvenliğine yönelik tehdit sonrasında işgal ordusu sözcüsünün zayıf ve gülünç oyunlarıyla ortaya çıktı" ifadelerine yer verilen açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlara, hastaneleri ve okulları denetleyecek uluslararası bir komite oluşturma çağrısına kulak asılmamasının Gazze Şeridi'ndeki halkın maruz kaldığı savaş suçları ve soykırımlarda ABD yönetiminin sorumluluğunu ve işgalle ortaklığını gösterdiği vurgulandı.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI: DOĞRUYSA KANIT GÖSTERİN

Filistin Sağlık Bakanı Mai El Kaila da BBC Arapça'ya yaptığı açıklamada, Gazze'de İsrail'in baskın düzenlediği El Şifa Hastanesi'nde Hamas karargahı bulunduğu yönündeki iddiaları destekleyecek bir kanıt sunulmadığının altını çizdi. İsrail'in ‘kanıt göstermesi gerektiğini’ söyleyen Filistin Sağlık Bakanı El Kaila, "Hastaneler korunmalı ve görevlerini yapmalı. Şifa Hastanesi beş gündür İsrail ablukası altında. Orada Hamas'ın bir karargahı varsa, bunu bize göstermek zorundalar” dedi. El Kaila, İsrail'in kendi söylemini desteklemek için hastaneyi ve orada sığınan 10 bin sivili tamamen yok saydığını belirten El Kaila, "İşte bu yüzden bu savaş durmalı, çünkü bu herkes için yıkıcı ve kazanan taraf yok” diye konuştu.

‘ŞİFA’DAKİ DURUM KORKUNÇ, İÇME SUYU YOK, YEMEK YOK…’

Filistin Sağlık Bakanı El Kaila, Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa'daki durumun ‘korkunç’ olduğunu ve herhangi bir iyileşme belirtisi göstermediğini belirtti.

"İçme suyu yok, sağlık çalışanları için ya da hastalar ve orada sığınanlar için yemek yok” diyen Bakan El Kaila, "Oradaki ortam korkunç, insanlar da işgal güçlerinden korkmuş durumdalar. İşgalci ordu kuşatması altında bu korku hissediliyor ve bunu ben de birinci ve ikinci intifada günlerinden biliyorum. Çoğunluğu çocuklar ve kadınlardan oluşan oradaki insanlarda korku hakim" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)