İsrail kararı sonrası ilk tepki: Hesabını mutlaka verecek

Uluslararası Adalet Divanı İsrail'in soykırım davasında ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararını açıkladı. Karara ilişkin siyasetçiler yorum yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı 'soykırım' davasında ilk kararı okudu. Mahkeme, İsrail'in, askerlerinin soykırım yapmasını önlemek için yetkisi dahilindeki tüm önlemleri alması ve insani durumu iyileştirmek için adımlar atması gerektiğine hükmetti.

'İLK ADIM OLMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Karar sonrası ilk yorum TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş, "Gazze'de işlediği savaş ve insanlık suçları için Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanan İsrail hakkında verilen ara karar, İsrail'e karşı insanlık cephesinin haklılığını ispatlar nitelikte atılan ilk adım olması açısından önemlidir. Şimdi, acilen tüm dünya Gazze'de yaşanan katliamları durdurmalı, insani yardımları bir an önce Gazze'ye ulaştırmalı ve uluslararası hukuk, bu eli kanlı katilleri yargılayarak hak ettikleri cezaları vermelidir. Bu davaya öncülük eden Güney Afrika Cumhuriyetine, davayı yerinde takip eden Milletvekillerimize ve bu mücadeleyi omuzlayan hukukçulara insanlık adına teşekkür ediyorum" dedi. 

'HESABINI MUTLAKA VERECEK'

AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül ise şunları söyledi: "7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırım, insanlık vicdanında çoktan hüküm giymiştir. Lahey'den bugün çıkan ihtiyati tedbir kararları bu vicdani hükmün tescilidir ve tarihi önemi haizdir.
Bu soykırımın failleri, uluslararası mahkemeler önünde yaptıklarının hesabını mutlaka verecektir. Filistin’de on yıllardır işlenen uluslararası suçları önlemek, İsrail’in işgal ve zulümlerine 'dur' demek uluslararası toplumun ortak ödevidir." (HABER MERKEZİ)