İsrail güvenlik güçlerine '7 Ekim' davası, ordudan Gazze'de 'aşiret' planı

İsrail ordusunun Gazze’yi bölgelere ayırarak insani yardımların dağıtılmasından sorumlu, İsrail ordusunun ve istihbaratının bildiği aşiretler tarafından yönetilmesini planladığı ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'nin güney ve orta kesimlerine havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda en az 31 Filistinlini hayatını kaybettiği açıklandı. Savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA) ve topçu atışlarıyla düzenlenen saldırılarda çok kişi de yaralandı. 

İSRAİL: HAMAS KOMUTANI ADİL MİSMAH ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Deyr El Belah kentinde üç eve düzenlenen hava saldırısında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 22 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. İsrail güçlerinin Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentini hedef alması sonucu da dokuz Filistinli yaşamını yitirdi, birçok kişi de yaralandı. Ayrıca, İsrail ordusu, Nusayrat Mülteci Kampı'na yönelik sürdürdüğü saldırılarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.

İsrail ordusu obüslerle Gazze'nin orta kesimlerindeki Meghazi Mülteci Kampı'nı da hedef alırken, savaş gemileri de Deyr El Belah'ı yoğun şekilde bombaladı. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde de İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında, İsrail ordusunun sürdürdüğü topçu atışları ve hava saldırılarıyla eş zamanlı olarak şiddetli çatışmalar yaşandı.

İsrail ordusu ise Gazze'nin Deyr El Belah kentine düzenlediği saldırılarda Hamas'a bağlı Nukhba güçlerinin bölgesel komutanı Adil Mismah'ın öldürüldüğünü ileri sürdü. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Mismah'ın Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki 'Aksa Tufanı' saldırısında yer aldığını söyledi. 

İSRAİLLİ YETKİLİ: SAVAŞIN ÜÇÜNCÜ AŞAMASINA GEÇİLİYOR

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail ordusu, 'Hamas'a karşı daha hedef gözeten saldırılara geçiş' yapmak için Gazze'deki bazı güçlerini çekmeye başladı. Ajansa konuşan bir İsrailli yetkili, Hamas'ı bertaraf etmenin halen temel hedef olarak kaldığını, çekilen beş tugaydan bazılarının Hizbullah ile karşılıklı saldırıların aralıklarla devam ettiği Lübnan sınırında olası bir tırmanışa karşı hazırlık yapacağını söyledi. 

Reuters'a konuşan yetkili, İsrail'in Gazze'ye yönelik harekatının üçüncü aşamaya geçtiğini belirterek, "Bu, en az 3 ay sürecek ve teröristlere karşı yoğun temizlik misyonlarını içerecek. Kimse Şucaiyye'den barış güvercinlerinin uçurulduğundan bahsetmiyor" dedi.

'ORDU, GAZZE'NİN AŞİRETLER TARAFINDAN YÖNETİLMESİNİ PLANLIYOR'

İsrail basınına göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’ne saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, 'Gazze’nin bölgelere ayrılarak insani yardımların dağıtılmasından sorumlu, İsrail ordusunun ve istihbaratının bildiği aşiretler tarafından yönetilmesini' planlıyor.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, İsrail ordusu, saldırıların ardından Gazze Şeridi’nin yönetimi hakkında hazırladığı planı kabine toplantısında sundu. İsrail ordusunun hazırladığı planın, 'Gazze Şeridi’nin bölgelere ayrılarak, her bölgenin kontrolünü bir aşiretin sağlamasını ve insani yardımların dağıtımından sorumlu olmasını, İsrail ordusu ve İç İstihbarat Servisi Şin-Bet’in (Şabak) bildiği bu aşiretlerin, Gazze’de geçici süreyle sivil yaşamı yönetmesini' içerdiği iddia edildi.

BAŞBAKAN NETANYAHU'DAN 'FİLİSTİN YÖNETİMİ' AÇIKLAMASI

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da İsrail Meclisi'nde Güvenlik ve Dışişleri Komitesine yaptığı konuşmada, "Temel bir değişiklik olmadan, Filistin Yönetimi'nin Gazze’nin idaresinin bir parçası olmasını konuşmanın anlamı yok" dedi. Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi'ne işaret eden Netanyahu, "Eğer değişim konusunda ciddilerse, bunu önce Batı Şeria’da kanıtlasınlar" ifadelerini kullandı.

KAN’ın haberinde, Başbakan Netanyahu’nun açıklamalarının İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile ABD’de Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının sonlandırılmasının ardından bölgeye ilişkin 'planlama' ile ilgili yaptığı görüşmelerin ardından geldiği belirtildi. Blinken’in bu hafta İsrail’i ziyaret ederek siyasilerden Gazze Şeridi’nde saldırılar sonrasına ilişkin plan hakkında açıklama isteyeceği aktarıldı.

ABD’nin saldırılar sonrası İsrail’in Gazze’yi bir Filistin yapısının yönetmesini reddetmesinin İsrail’in Gazze’yi fiilen işgal etmesine yol açacağından endişe duyduğu belirtildi.

42 KİŞİ, İSRAİL GÜVENLİK GÜÇLERİNE DAVA AÇTI

Öte yandan, İsrail basınına yansıyan haberlere göre, İsrail güvenlik güçlerine, Hamas'ın 7 Ekim'de Nova Müzik Festivali'ne yönelik saldırısıyla ilgili ihmal davası açıldı.

Buna göre, Kassam Tugayları'nın Nova Müzik Festivali'ne düzenlediği baskın ve saldırı sırasında alanda bulunanlardan 42 kişi mahkemeye başvurdu. Mahkemeye başvuran kişiler, olayda ihmalleri olduğu gerekçesiyle İsrail ordusu, İç İstihbarat Servisi Şin-Bet ve İsrail polisi aleyhinde 200 milyon şekel (55 milyon dolar) tutarında dava açtı.

Dava dosyasında 'tek bir telefon aramasıyla' baskının önlenebileceğinin yanı sıra etkinlik sırasındaki olaylara müdahale konusunda 'büyük bir ihmal' yaşandığı kaydedildi. Davacıların avukatı tarafından yapılan açıklamada, "Felaket, bu süreç içerisinde birçok noktada engellenebilirdi" ifadesine yer verildi. İsrail basını, bunun 7 Ekim olaylarına ilişkin 'İsrail güvenlik güçlerine yönelik açılan ilk dava' olduğuna dikkati çekti. (DIŞ HABERLER)