İsrail: Gazze'deki savaşın 2024 boyunca sürmesi bekleniyor

İsrail Ordu Sözcüsü, Gazze'ye saldırıların 2024 boyunca devam edeceğine işaret etti. Gazze'deki beş tugay bölgeden çekilirken, İsrail'den Kıbrıs üzerinden deniz koridoru planına yeşil ışık geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, yeni yıl mesajında Gazze'ye yönelik saldırılara ilişkin de konuştu. Hagari, 'Gazze’deki savaşın 2024 boyunca sürmesinin beklendiğini' ve 'uzun bir savaşa' hazırlanıldığını söyledi.

BBC'nin aktardığına göre, İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, İsrail birliklerinin uzun bir savaşa hazırlık için yeniden konuşlandırıldığını, bazı askerlerin, özellikle de yedek askerlerin yeniden örgütlenmeleri için geri çekileceğini bildirdi.

'OPERASYON ÖNCESİ BAZI BİRLİKLER BU HAFTA ÇEKİLECEK'

“Bu adaptasyonlar, savaşa 2024’de de devam edebilmek için planlama ve hazırlığı amaçlıyor” diyen Daniel Hagari, “İsrail ordusu, yılın geri kalanında ek görevler olacağı ve savaşın devam edeceği anlayışıyla ileriyi planlamalı” ifadelerini kullandı.

Hagari, bazı yedek birliklerin 'gelecekte yapılacak operasyonlar öncesi enerjilerini yeniden toparlayabilmeleri için bu hafta çekilecekleri' bilgisini paylaştı.

ORDU RADYOSU: 5 MUHARİP TUGAY GAZZE'DEN ÇEKİLDİ

Hagari'nin bu açıklamayı yaptığı saatlerde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatında yer alan beş tugayını geri çekme kararı aldığı bildirildi. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İsrail ordu radyosunun X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından dün yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki durum ve çatışmaların gelişimi üzerine yapılan değerlendirmeye göre ordu, Gazze’deki kara savaşından 5 muharip tugayı terhis etmeye karar verdi" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, terhis edilen tugayların 551'inci Yedek Tugayı, 14'üncü Tugay ve üç eğitim tugayı olduğu aktarıldı.

İsrail merkezli "Walla" haber sitesi ile Kanal 12 televizyonu, 21 Aralık’ta, Golani Tugayı’na mensup birliklerin ağır kayıplar vermesinin ardından Gazze Şeridi’nden dinlenmek için çekildiğini duyurmuştu. İsrail ordusu verilerine göre, Gazze'ye saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 172’si karadan işgal sürecinde olmak üzere 506 İsrail askeri öldürüldü.

COHEN: KIBRIS ÜZERİNDEN DENİZ KORİDORU AÇILABİLİR

Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Gazze Şeridi'ne Kıbrıs Cumhuriyeti üzerinden açılacak deniz koridoru vasıtasıyla yardım gönderilmesine hazır olduklarını söyledi.

Yardımların İsrail üzerinden gelmesinin teklif edildiğini belirten Cohen, bunun olmayacağını ve yardımlara ilişkin 'güvenlik kontrolleriyle bağlarını kesmek istediklerini' ifade etti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, 20 Aralık Çarşamba günü yaptığı yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Cohen'in Kıbrıslı Rum mevkidaşı Constantinos Kombus ile Gazze'ye bir 'deniz koridoru' açılması konusunu görüştüğünü duyurmuştu.

Açıklamada, planlanan 'deniz koridoru' kapsamında Gazze'ye gönderilen insani yardımların Larnaca Limanı'nda kurulan çok amaçlı merkezde İsrail'in koordinasyonuyla teftişten geçerek 'İsrail'e uğramadan' doğrudan Gazze'ye gönderileceği belirtilmişti. Bakan Cohen, Gazze'ye Güney Kıbrıs'tan açılacak deniz koridorunun 'İsrail'in Gazze Şeridi'nden ekonomik olarak çekilmesine katkı sağlayacağını' ifade etmişti.

İSRAİL BASININDAN 'TONY BLAIR' İDDİASI

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İsrail'in, İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair'i 'Batılı ülkeleri savaşın bitiminden sonra Gazze Şeridi'nden Filistinli mültecileri kabul etmeye ikna etmesi için' arabulucu olarak atamayı planladığını iddia etti.

Kanal 12 televizyonunun haberinde, Blair'in geçen hafta İsrail'e gizli bir ziyarette bulunduğu, bu konuyu görüşmek üzere Başbakan Benjamin Netanyahu ve savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ile gizli toplantılar yaptığı ileri sürüldü. Haberde, Blair'in yaptığı görüşmelerde, Gazze Şeridi'nden yerinden edilen Filistinliler konusunda Blair'in İsrail ile Batılı ülkeler arasında arabuluculuk yapması fikrinin gündeme geldiği iddia edildi.

'ARABULUCULUK' İDDİASINA YALANLAMA

Blair'e yakın bir kaynak ise Jerusalem Post gazetesine yaptığı açıklamada, Kanal 12'nin haberinde yer alan bilgileri yalanladı.

Blair'in Filistinlilerin yerinden edilmesiyle bağlantısı olduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğunu ifade eden kaynak, böyle bir tartışmanın hiçbir zaman gerçekleşmediğini ve Blair'in böyle bir öneriyi tartışmayacağını söyledi.

İsrail medyasında 14 Kasım 2023'te de eski başbakan Blair'in 'Gazze'ye insani koordinatör olarak görevlendirilmek istendiği' iddia edilmiş, bu iddia da yalanlanmıştı. (DIŞ HABERLER)