İspanya'da OHAL 9 Mayıs'a kadar uzatıldı

İspanya'da korona virüsü salgını nedeniyle ilan edilen OHAL uzatıldı. İspanya Sağlık Bakanı Salvador İlla, "Zaman, önlemleri hafifletme zamanı değil. Önümüzde çok daha zor aylar var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya parlamentosu, korona virüsü (Covid-19) salgınındaki yüksek vaka artışlarına önlem olarak ilan edilen olağanüstü hali (OHAL) 9 Mayıs'a kadar uzattı.

OHAL'in uzatılmasıyla ilgili oylamada 350 milletvekilinden 194'ü "evet", 99'u "çekimser" ve 53'ü "hayır" oyu kullandı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in iki ayda bir genel kurulda salgınla ilgili gelişmeler konusunda parlamentoyu bilgilendirmesi için ek karar alındı.

Oylama öncesinde konuşan Sağlık Bakanı Salvador İlla, "Zaman, önlemleri hafifletme zamanı değil. Önümüzde çok daha zor aylar var" ifadelerini kullandı.

"Olağanüstü hal gerekli çünkü çok endişe verici bir durumla karşı karşıyayız. diyen İlla, uzun ve geçmiş yıllardan farklı bir kışın kendilerini beklediğini söyledi.

Oylamada çekimser kalan ana muhalefetteki sağcı Halk Partisi (PP) ve "hayır" oyu kullanan sağcı Vox Partisi ise salgını yönetiminden dolayı hükümeti sert dille eleştirdi.

İspanya'da yasalar gereği OHAL en fazla 15 gün geçerli olurken ülke demokrasi tarihinde ilk kez parlamentonun onayıyla 6 ay geçerli olacak şekilde OHAL ilan edildi.

Salgından dolayı ilk olarak 14 Mart-21 Haziran arasında OHAL ilan eden İspanya, bu süreçte halka mecbur olmadıkça (işe gitmek, sağlık veya alışveriş) sokağa çıkma yasağı getirilmiş, okul, bar, restoran ve mağazalar kapatılmıştı.

İkinci kez ilan edilen ve 25 Ekim'den itibaren geçerli olan OHAL'de ise ülke genelinde gece sokağa çıkma yasağı getirilerek, en fazla 6 kişiye kadar toplanma izni verildi.

Hükümet, serbest dolaşım kısıtlamaları ile diğer ek önlemlerde yetkiyi şimdilik özerk yönetimlere bırakıyor.

Sağlık Bakanlığının dün açıkladığı son verilerine göre İspanya'da toplam vaka sayısı 1 milyon 136 bin 503'e çıkarken, salgında 35 bin 466 kişi öldü.

YEREL YÖNETİMLER YENİ TEDBİRLER AÇIKLADI

İspanya'da yerel yönetimler de önlemlerini sıklaştırdı. OHAL kapsamında ülke genelinde 23.00 ila 06.00'da sokağa çıkma yasağı ve en fazla 6 kişiye toplanma izni verilmesi uygulanırken, diğer tedbirlerin özerk yönetimlerin inisiyatifine göre değişiyor.

17 özerk yönetim hükümetinin 14'ü yeni tedbirler açıklarken, İspanya'nın yüzde 70'inden fazlasına denk gelen 1700'den fazla belediyede (çoğunluğu Katalonya, Bask, Asturias, Aragon, Endülüs ve Murcia'da) serbest dolaşıma kısmi kısıtlama getirildi.

Bar ve restoranları geçtiğimiz hafta kapatan Katalonya özerk yönetim hükümeti yarından itibaren 15 gün boyunca bölgesindeki tüm belediyelerde serbest dolaşıma kısıtlama getirilmesi, saat 22.00 ila 06.00'da sokağa çıkma yasağı uygulanması, kültür-sanat etkinlikleri ve okul dışı ekstra faaliyetlerin durdurulması ve jimnastik salonlarının kapatılması kararını aldı.

Salgının en yoğun görüldüğü Madrid'de ise yerel yönetim, serbest dolaşım kısıtlamalarının sadece dini tatillerin olacağı 30 Ekim-2 Kasım ve 6-9 Kasım tarihlerinde uygulanacağını duyurdu. (MADRİD/AA)