İşçiler sokakta, medya uykuda

Türkiye'nin dört bir yanında emekçiler, korona virüsü salgınına rağmen işleri, ekmekleri ve sendikal hakları için sokakta. Tazminat hakları dahi gasp edilen işçiler her sokağa çıktıklarında polis ve jandarma barikatıyla karşılaşıp gözaltına alınsalar da yılmayıp, ertesi gün kaldıkları yerden mücadeleye devam ediyor. Hükümet, emekçilerin taleplerine karşı işverenlerin yanında saf tutarken, kendini 'merkez medya' olarak adlandıran basın da işçilere ne tek satır ne de tek dakika yer veriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Bir tane patrondan hesap sormayan devlet, gücünü bizde sınayacak öyle mi? Öyle mi alay komutanı? Şimdi bize güç göstereceksiniz, biz de bu güçten korkacağız öyle mi? Vallahi de korkmuyoruz, billahi de korkmuyoruz sizden. Buradayız biz..."
Somalı maden işçilerinin, 8 yıldır ödenmeyen kıdem tazminatları için başlattıkları yürüyüşe karşı oluşturulan jandarma barikatının karşısında Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Kamil Kartal'ın bu haykırışı, derin bir etki yarattı ve işçilerin emek mücadelesi tüm Türkiye'de duyuldu. Somalı maden işçilerinin direnişini pek çok işçi direnişleri takip etti. 

'OHAL'DEN İSTİFADEYLE GREV TEHDİDİNE ANINDA MÜDAHALE EDİYORUZ' İTİRAFINDA CİSİMLEŞEN HÜKÜMET POLİTİKASI

Hükümetin tavrı ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 21 Temmuz 2016'daki OHAL ilanının ardından yaptığı, "Olağanüstü hali biz iş dünyamız daha iyi çalışsın diye yapıyoruz. Soruyorum, iş dünyanızda herhangi bir sıkıntınız, aksamanız var mı? Biz göreve geldiğimizde bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Şimdi böyle bir şey var mı? Tam aksine. Şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL'den istifadeyle anında müdahale ediyoruz. Diyoruz ki hayır, burada greve müsaade etmiyoruz, çünkü iş dünyamızı sarsamazsınız" açıklamasında cisimleşmiş durumda.

Anayasal hakları olan kıdem tazminatları, sendikal hakları ve işleri için sokağa çıkan işçilerin karşısına her yerde polis ve jandarma barikatı dikilirken, açık hak gaspında bulunan patronlar ise korunup kollanıyor. Hükümet politikalarıyla uyumlu olarak kendini 'merkez medya' olarak adlandıran basın kuruluşları ise ne gazetelerinde tek satır ne de televizyonlarında bir dakika yer ayırmıyor işçilerin hak mücadelesine.

İşçilerse, gözaltılara ve soruşturmalara karşın büyük bir kararlılıkla mücadeleyi sürdürüyor. Devam eden işçi direnişlerini ve taleplerini derledik...

DİRENİŞ SOMA'DAN BAŞLADI
.

2014 yılındaki faciada 301 işçinin can verdiği Soma'da maden işçileri, 8 yıldır alamadıkları tazminatları için aylardır sürdürdükleri eylemlerini son haftalarda yoğunlaştırdı. Her hak arama eyleminde karşılarına kolluk güçleri dikilen ve defalarca gözaltına alınan işçiler, geçen yıl 5 Ekim'de Ankara yürüyüşü başlattı. Ancak jandarma barikatıyla engellenen maden işçileri, Manisa'da Soma ile Kırkağaç arasında kalan Çamlık adlı bölgede günlerce oturma eylemi yaptı. Tazminat sorunları çözülmeyen işçiler bu yıl ise 12 Ekim'den itibaren direniş başlattı. O günden bu yana yürüyüşler, basın açıklamaları gerçekleştiren işçiler, 17 Kasım'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Soylu'nun 15 Ocak'a kadar soruna çözüm bulacağı sözünü vermesiyle, işçilerin bekleyişi sürüyor.

ERMENEKLİ MADEN İŞÇİLERİ DE YOLA ÇIKTI
.

Karaman, Ermenek’te yıllardır Özbey ve Uyar ailelerine ait şirketlerce tazminat ve ücret alacakları ödenmeyen maden işçileri de 12 Ekim'den itibaren eyleme başladı. 2014 yılında 18 arkadaşları maden faciasında ölen Ermenekli işçiler de, Ankara yürüyüşünde karşılarında kolluk güçlerini buldu. Haklarının ödenmesi için verilen sözlerin tutulmasını bekleyen Ermenekli madenciler sonuç alamayınca 26 Ekim'de Ankara yürüyüşünü tekrar başlatmak istedi. Ancak Güneyyurt meydanında jandarma tarafından önleri kesildi. "Bizi oyalamayın" diyen madenciler kendilerine bağıran bir jandarma görevlisine, "Biz sinirliyiz. Biz açız, o yüzden bağırıyoruz. Sen bağıramazsın. Biz asker değiliz bize sesinizi yükseltemezsiniz" şeklinde karşılık verdi. Direnişlerinin 87'inci günü olan 25 Kasım'da da yeniden Ankara'ya doğru yürüyüşe geçen Ermenekli maden işçilerinin önü kolluk kuvvetleri tarafından kesildi. Madenciler "Yolu aç jandarma geliyoruz Ankara", "Gemileri yaktık geri dönüş yok" sloganları ile bekleyişlerini sürdürdü. Jandarma yürüyüşe devam etmek isteyen işçilere saldırdı, 15 kişi gözaltına alındı. Karaman Valiliği de kentte tüm eylemleri bir ay süreyle yasakladı.

GEBZE'DEN YOLA ÇIKAN İŞÇİLER ANKARA'YA ULAŞTI
.

Gebze’de DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları ilçede yaptıkları eylemlerle seslerini duyurdu. Ankara yürüyüşleri polis tarafından engellenmek istenen ve gözaltına alınan işçiler, dün yapılan görüşmelerin ardından bir süre yürüyüş yaptıktan sonra araçla Ankara'ya ulaştı. Ankara’da önce Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Ankara Ofisi’ne giden işçiler burada sorunları anlattı. Birleşik Metal İş üyeleri, ILO'nun ardından yetkililer ile görüşmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına gitti. 

BİMEKS İŞÇİSİ DE TAZMİNATINI ALAMADI
.

Teknoloji ürünleri mağazalarından BİMEKS, 2016 yılının sonlarına doğru bünyesinde çalışan yüzlerce işçinin maaşlarını geç yatırmaya başladı. 2017 yılı başlarında ise maaşları tamamen kesilen işçiler, 2018'de BİMEKS mağazalarının kapatılması sonucu işsiz kaldı. Tazminatları ödenmeyen ve işsiz kalan işçiler, hakları için eyleme geçti. Her hafta işverenlerinin öğretim görevlisi olarak çalıştığı Özyeğin ve Boğaziçi üniversiteleri ile evlerinin önüne giderek, haklarının verilmesini istiyor.

GOFRETTE İŞÇİLERİNE PANDEMİ BAHANESİ


İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZDENİZ’de taşeron firma olan Gofrette, vapurlardaki büfede çalışmak için 2 hafta önce işe başlayan işçileri süresiz ücretsiz izne çıkardı. İşbaşı yaptıktan sonra pandemi gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıklarını belirten işçiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin seslerini duymasını istiyor.

SENDİKALAŞAN SİNBO İŞÇİSİ ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILDI


Sinbo'da sendika üyesi oldukları için 6 işçi, 11 Eylül'de iki ay ücretsiz izne çıkarıldı. 2 aylık süre sonunda, ücretsiz iznin 2 ay daha uzatılması üzerine işçiler 18 Kasım'da fabrika önünde direniş çadırı kurdu.

GATES'TE SENDİKA TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ
Sendikalaşan işçiler ücretsiz izne çıkarıldı.


İzmir Kemalpaşa’da bulunan Gates Hortum Sanayi fabrikasında DİSK/Lastik-İş Sendikasına üye oldukları için 17 işçi ücretsiz izne çıkarıldı. İşverenin, sendikanın yetkisini düşürmek için böylesi bir yola başvurduğunu belirten işçiler, fabrika önünde yaptıkları eylemlerle haklarının verilmesi çağrısı yapıyor.

Ayrıca pek çok belediyede işçiler ve memurlar, sendika, insanca yaşamayı sağlayacak ücret ve sosyal hakları için zaman zaman eylemler yaparak, seslerini duyurmaya çalışıyor.