İş insanlarının yüzde 46'sı seçim sonrası Türkiye ekonomisi için kötümser

AGS Global'in araştırmasına katılan iş insanlarının yüzde 46'sı seçim sonrası Türkiye ekonomisi için her şeyin daha kötü olacağını düşünüyor, iyimserlerin oranı yüzde 17.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AGS Global tarafından Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret şehirlerinde 211 iş insanıyla gerçekleştirilen araştırma, iş dünyasının seçim sonrası ekonomiden beklentilerine odaklanıyor.

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin sahibi ya da yöneticisi olan katılımcıların 3’te 2’si (yüzde 65,9) 31 Mart yerel seçimlerinde büyük şehirlerde yönetim değişikliği beklemediğini ifade ederken, dörtte birlik kısmı ise (yüzde 25,6) böyle bir değişikliği beklediğini söylüyor. Kararsızların oranı ise yüzde 8,5 ile sınırlı kalıyor.

Diğer yandan, iş dünyası temsilcilerinin yine 3’te 2’si (yüzde 65,4) seçim sonrası yatırımlarının bulunduğu şehrin daha yatırım, sanayi ve ticaret dostu bir şehir olacağını düşünmediğini belirtiyor.

Araştırma kapsamında katılımcıların yüzde 46’sı 31 Mart seçimlerinden hemen sonraki periyotta Türkiye ekonomisi için her şeyin daha kötü olacağını düşünürken, iyimserlerin oranı ise yüzde 17,1 olarak öne çıkıyor. Her 3 iş dünyası temsilcisinden biri ise “her şey aynı kalır” diyor.

İyimserlerin kısa vadede beklediği düzelme göstergeleri; faizlerde dengelenme (yüzde 86,1), finansmana erişimin kolaylaşması (yüzde 50), daha akılcı teşvikler (yüzde 47,2) ve daha güçlü bir iş yapma ortamı (yüzde 44,4) olarak öne çıkarken, yabancı yatırımcı artışı bekleyenler ise katılımcıların 3’te birini oluşturuyor. İstihdam artışı iyimserlerin en az atıf yaptıkları unsur (yüzde 16,7) olurken, depreme karşı daha dirençli kentler yine 5 iş dünyası temsilcisinin sadece 1’inin (yüzde 22,2) iyimserlik sebebi.

YENİ VERGİLER VE ZAMLAR YOLDA

Türkiye ekonomisi için kısa vadede iyimserlik beslemeyenlerin en çok vurgu yaptıkları nedenler ise yeni vergiler (yüzde 80,4), yeni zamlar (yüzde 74,2), kurt artışı (yüzde 73,2) ve enflasyon artışı (yüzde 68) olarak kaydediliyor. Bu başlıkları; hukukun üstünlüğü ile ilgili sorunlar (yüzde 61,9) takip ediyor. En az vurgu yapılan hususlar ise iktidar ya da muhalefet partilerinin kazanma senaryosu ve yerel seçimlerin ekonomiyle ilgisinin olmaması.

10 İŞ İNSANINDAN 6’SI SEKTÖRÜ VE İŞİ ADINA ÜMİTSİZ

Araştırmaya katılan iş insanlarının yüzde 63’ü 31 Mart seçimleri sonrası sektörü ve işi adına köklü bir değişiklik beklemediğini ve ümitli olmadığını söylerken, yüzde 37’si ise daha ümitvâr.

Diğer yandan, iş insanlarının önümüzdeki dönemde en çok zorlanmayı beklediği başlıklar ise enflasyon (yüzde 77,3), işçilik maliyetleri (yüzde 59,7), finansmana erişim (yüzde 48,3), Iç pazarda durgunluk (yüzde 48,3) ve finansman maliyetleri (yüzde 45,5) olarak öne çıkıyor. Zorlu gündem içerisinde en az vurgu yapılan başlıklar ise hedef pazarlarda jeo-politik tansiyon ve sınırda karbon vergisi olarak öne çıkıyor.

Etiketler ekonomi seçim