İrlanda'da mesai saatleri dışında 'işten kopma' hakkı tanındı

İrlanda'da bugün yürürlüğe giren bir düzenlemeyle, mesai saatleri dışında işle ilgili e-posta ve telefonları yanıtlamama hakkı getirildi. Yeni düzenleme, hem ofisten hem evden çalışanlar için geçerli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İrlanda Cumhuriyeti'nde bugün yürürlüğe giren bir düzenlemeyle, çalışanların mesai saatleri dışında 'işten kopma ve ulaşılamama' hakkı garanti altına alındı. Hem işyerinde hem uzaktan çalışanlar için geçerli olacak düzenleme, mesai saatleri dışında ve molalarda işle ilgili e-posta ve telefonları hemen yanıtlamama hakkı getiriyor.

HANGİ HAKLAR TANINIYOR?

Yeni düzenlemede şu üç hak garanti altına alınıyor:

* Bir çalışanın mesai saatleri dışında düzenli olarak iş yapmak zorunda kalmamak;

* Mesai saatleri dışında işle ilgilenmeyi reddetmenin cezalandırılmaması;

* Bir başka kişinin işten uzaklaşma hakkına saygı gösterme yükümlülüğü, yani bu kişiye mesai saatleri dışında düzenli olarak e-posta gönderilmemesi veya telefon edilmemesi.  

'DAHA İYİ BİR İŞ-ÖZEL HAYAT DENGESİ KURULACAK'

İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Leo Varadkar, yeni yasanın çalışanlar için daha iyi bir iş-özel hayat dengesi sağlamasını umduğunu söyledi. Bu düzenlemenin giderek dijital hale gelen ve değişen iş ortamında hem çalışanlar hem işverenler için bir kılavuz olmasını umduğunu belirten Varadkar, "Çalışanların, hangi işi yapıyor olurlarsa olsun, daha iyi bir iş-hayat dengesi kurmalarına ve normal çalışma saatleri dışında işten kopmalarına yardımcı olacak" dedi.

İŞVEREN, İŞYERİ İLİŞKİLERİ KOMİSYONU'NA ŞİKÂYET EDİLEBİLECEK

Yeni düzenleme, geçtiğimiz kasım ayında başbakanlıktan gelen talep üzerine İrlanda İşyeri İlişkileri Komisyonu tarafından hazırlandı. Çalışanların işten kopma hakkı konusunda bundan sonra işverenle sorun yaşaması halinde de, bu komisyona başvurma hakkı bulunuyor. 

İrlanda Başbakanlık ofisinin, uzaktan çalışma hakkını da yeni bir yasayla düzenlemek istediği belirtiliyor.

AVRUPA PARLAMENTOSU DA DESTEK VERMİŞTİ

Dünya çapında milyonlarca kişinin evden çalışmak zorunda kaldığı pandemi sürecinde, Avrupa'da da 'işten kopma' hakkı için çeşitli kampanyalar başlatılmıştı. Bir dizi kuruluş çalışanların mesai sınırlaması olmadan mesaj ve e-postalara yanıt vermek zorunda kalmaması için mesai dışında 'işin fişini çekme' hakkına yasal zeminde sahip olabilmesi için hükümetlere lobi yapmıştı.

Bu girişimlerin en somut yansıması ise, Avrupa Parlamentosu'nun ocak ayında ezici çoğunlukla kabul ettiği tasarı olmuştu. Tasarıda Avrupa Komisyonu'na, dijital ortam üzerinden çalışan kişilerin mesai saatleri dışında işle bağlantısının kopmasına izin veren ve bunun işveren tarafından cezalandırılmasını engelleyen bir yasa çağrısında bulunuluyordu. Tasarı, bağlayıcı olmamakla beraber, 472 'evet', 126 'hayır' ve 83 çekimser oyla kabul edilmişti. (DIŞ HABERLER)