İranlı yönetmen Asghar Farhadi'den Taraneh Alidoosti'ye destek

İranlı yönetmen Asghar Farhadi, İranlı oyuncu Taraneh Alidoosti'nin idam cezalarına tepki gösterdikten sonra gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İranlı yönetmen Asghar Farhadi, oyuncu Taraneh Alidoosti'nin İran geneline yayılan Mahsa Jîna Amini protestolarına destek verdiği ve idamlara tepki gösterdiği için gözaltına alınmasını kınadı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Farhadi, "Böyle bir desteği göstermek suçsa bu toprakların on milyonlarca insanı da suçludur" dedi.

Farhadi, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Taraneh ile dört filmde çalıştım ve şimdi hemşerilerine haklı desteği ve verilen haksız cezalara karşı çıkması nedeniyle hapiste. Böyle bir desteği göstermek suçsa bu toprakların on milyonlarca insanı da suçludur.

Taraneh'in yanındayım ve diğer film yapımcısı arkadaşlarım Cafer Penahi ve Muhammed Resulof ile tek suçları daha iyi bir yaşam girişimi olan diğer tüm az bilinen mahkumlarınkiyle birlikte onun da serbest bırakılmasını talep ediyorum."

Ne olmuştu?

İran'da ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Jina Amini'nin cenazesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Eylemlere destek veren İranlı oyuncu Taraneh Alidoosti, 'ülkedeki rejim karşıtı gösterilere destek vermek', 'yanlış ve çarpıtılmış içerikler paylaşmak' ve 'eylemleri kışkırtmak' gerekçesiyle tutuklandı.

İranlı oyuncu Taraneh Alidoosti, İran geneline yayılan Amini protestolarına destek vermek için Instagram hesabından başörtüsüz bir fotoğraf yayınlamıştı. Oyuncu, yayınladığı fotoğrafta, "Jin, Jiyad, Azadi" (Kadın, Hayat, Özgürlük) yazılı bir döviz de göstermişti. Alidoosti son olarak, protestoculardan Muhsin Şikari'nin 8 Aralık günü idam edilmesine tepki göstermişti. 

Alidoosti, daha önce yaptığı açıklamada 'ne olursa olsun İran'da kalmaya devam edeceğini' söylemiş, İran'da güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu ölenlerin aileleriyle dayanışma için kariyerine ara vereceğini duyurmuştu. Taraneh Alidoosti, 2016’da en iyi yabancı film Oscar’ı alan The Salesman filmi ile dünya çapında ün kazanmıştı.