İran'dan Pentagon'a 'İHA saldırısı' yanıtı: İddialar temelsiz

ABD Savunma Bakanlığı, İran'ın Hint Okyanusu’nda seyir halindeki kimyasal yüklü bir tankeri vurduğunu ileri sürdü. İran Dışişleri Bakanlığı, iddianın 'temelsiz' olduğu yanıtını verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanlığı, ABD Savunma Bakanlığı'nın Hint Okyanusu’nda seyir halindeki kimyasal yüklü bir tankerin İran’dan fırlatılan bir insansız hava aracı (İHA) ile vurulduğu iddiasına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, Pentagon'un saldırı iddiasını reddetti.

Reuters'ın haberine göre, İran Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, bugün yaptığı açıklamada, ABD'nin İHA saldırısına ilişkin suçlamalarının 'temelsiz' olduğunu söyledi.

PENTAGON: İRAN, TANKERİ SALDIRI DRONU İLE VURDU

ABD Savunma Bakanlığı, dün AA’ya yaptığı yazılı açıklamada, "Liberya bandıralı, Japonlara ait ve Hollanda tarafından işletilen Chem Pluto adlı kimyasal tanker gemisi, bugün yerel saatle 10.00 civarında (TSİ 18.00), Hint Okyanusu'nda, sahilden 370 kilometre uzakta vuruldu” demişti. Saldırının İran'dan fırlatılan tek yönlü taarruz dronu ile yapıldığı, olayda herhangi bir can kaybı olmadığı, tankerde çıkan yangının söndürüldüğü ifade edilmişti.

AMBREY: TANKER, SUUDİ ARABİSTAN'DAN HİNDİSTAN'A GİDİYORDU

Saldırı anında yakınlarda hiçbir ABD Donanması gemisinin bulunmadığı, ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM), Hindistan'daki varış noktasına doğru devam eden gemiyle iletişim halinde olmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Bu, İran'ın 2021'den bu yana ticari gemiciliğe yönelik yedinci saldırısıdır" ifadesi yer almıştı. İngiliz deniz güvenlik şirketi Ambrey ise BBC’yle, söz konusu tankerin Suudi Arabistan’dan Hindistan’a gittiği ve İsrail ile bağı olduğu bilgisini paylaşmıştı.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarına tepki olarak Yemen'deki İran destekli Husiler Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Husilerin eyleme geçmelerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı. Hint Okyanusu'nda gerçekleşen son olayın ise 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye süren saldırıları sürecinde bir ilk olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)