İsrail bağlantılı ticari gemiye Hindistan açıklarında İHA saldırısı

İngiliz deniz güvenliği firması Ambrey, Hindistan'a doğru yol alan Liberya bandıralı, İsrail'le bağlantılı bir ticari gemiye insansız hava aracıyla saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'le bağlantılı ticari bir gemiye Umman Denizi'nde Hindistan'ın batı kıyısı açıklarında seyir halindeyken insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlendi. Saldırıyı İngiltere merkezli deniz güvenliği firması Ambrey duyurdu.

SUUDİ ARABİSTAN'A UĞRAYAN GEMİ HİNDİSTAN'A DOĞRU GİDİYORDU

Reuters'ın aktardığına göre, Liberya bandıralı kimyasal ürün tankerine yönelik saldırının ardından tankerde yangın çıktı. Hindistan'ın Veraval bölgesine yaklaşık 200 kilometre mesafede yaşanan saldırının ardından tankerde çıkan yangının mürettebatta herhangi bir ölüm ya da yaralanmaya sebep olmadan söndürüldüğü bildirildi. 

Ambrey firmasının internet sitesinden yapılan açıklamada, "Bazı yapısal hasarlar rapor edildi; gemiye bir miktar su girişi oldu. Gemi, İsrail'le bağlantılıydı. Gemi, son olarak Suudi Arabistan'a uğramıştı ve (saldırı anında) Hindistan'a doğru yol alıyordu" denildi. Reuters, Hindistan Donanması'nın konuyla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermediğini aktardı. 

Ne olmuştu?

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne saldırı düzenlemesi üzerine,  Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım'da X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından İsrail'le bağlantılı olduğu ifade edilen ticari gemilere Kızıldeniz'de saldırılar düzenlenmiş, Pentagon, 6 Aralık Çarşamba günü Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmişti. 18 Aralık’ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurulmuştu.

Buna karşılık olarak, Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 'Amerika'nın gerilimi tırmandırmaya yönelik herhangi bir eğilimi veya Yemen'i hedef alması karşısında boş durmayacaklarını' belirtmiş ve 'ABD'yi, İsrail gemilerini korumak amacıyla Kızıldeniz'i askerileştirmeye çalışmakla' suçlamıştı. (DIŞ HABERLER)