İran'da başörtüsü takmayanlara eğitim verilmeyecek

İran Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve ortaöğrenim kurumlarında zorunlu başörtüsü kuralına uymayan öğrencilere eğitim verilmeyeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mahsa Jîna Amini'nin 'ahlak polisi'nin gözaltında katledilmesiyle ülke çapında protestoların başladığı İran'da iki bakanlık başörtüsü zorunluluğuna uymayanların eğitim hakkından yararlanamayacağını açıkladı.

AA'nın İran medyasından aktardığına göre, ülkede yükseköğrenim kurumlarının bağlı olduğu Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı ile Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili ayrı ayrı duyuru yayımladı. Her iki bakanlığın duyurusunda da 'örtünme kanununa riayet etmeyen öğrencilerin eğitimden yararlanamayacakları' ifade edildi.

'SAĞLIK BAKANLIĞI'NA BAĞLI ÜNİVERSİTELERDE DE EĞİTİM ALAMAZLAR'

Iran International haber ajansı ise konuyla ilgili haberinde Sağlık Bakan Yardımcısı Abbas Shirojan'ın konuya ilişkin sözlerine yer verdi. Ajansın haberine göre, Shirojan, 'başörtüsü zorunluluğuna uyan öğrencilere teşekkür ederek Sağlık Bakanlığı'na bağlı üniversitelerin başını örtmeyen öğrencilere eğitim vermeyeceğini' söyledi. Eğitim Bakanlığı da 'örtünme zorunluluğuna uymayanların derslere katılamayacağını' açıkladı. 

Ne olmuştu?

22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin İran'da 13 Eylül 2022'de 'ahlak polisi' tarafından gözaltına almasının ardından hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde gösteriler başlamıştı.

Amini'nin katledilmesi sonrası başlayan protestolar sırasında 1979'dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesi talepleri yeniden gündeme gelmişti.

Yaklaşık 4 ay süren gösteriler sonrasında bazı kentlerde kadınların, zorunlu olan başörtüsü kurallarına riayet etmedikleriyle ilgili eleştiriler yapılıyor. Sosyal medyada ülkede bazı kadınların sokak ve iş yerlerinde başörtüsüz dolaştıkları görülürken, son günlerde bu durumdan rahatsız olan rejim yanlısı muhafazakarlar, duruma tepki göstererek, kuralların uygulanması konusunda yetkililere çağrıda bulunuyor. (DIŞ HABERLER)