İran'da artan gıda fiyatları protesto edildi: En az 22 kişi tutuklandı

İran'da artan gıda fiyatları nedeniyle, halk sokağa döküldü. Cumhurbaşkanı Reisi'nin istifasını isteyen göstericilerden en az 22'sinin tutuklandığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da un, yumurta, ekmek, makarna ve et gibi temel gıda ürünlerine gelen fahiş zamlar protesto edildi. Ülkenin en az altı eyaletinde düzenlenen protestolarda, polis göstericilere baton ve göz yaşartıcı gazla saldırdı. Ülkenin güney ve güneybatısında yer alan Huzistan ve Luristan eyaletlerinden paylaşılan videolarda, polislerin havaya ateş açtığı görüldü.

'DİKTATÖRE ÖLÜM'

İran devlet medyası, göstericileri “provokatör” olarak tanımlayıp, onları dükkanları yağmalamakla suçladı. En az 22 göstericinin tutuklandığı belirtildi.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, göstericilerin ülkedeki dini liderler için “kaybolun” dedikleri ve “diktatöre ölüm” diye bağırdıkları görüldü. Göstericiler, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'in istifasını isteyip, göreve gelmeden önce vadettiği ekonomik reformları hayata geçirmediği için “yalancı” olmakla suçladı. 

GIDA ÜRÜNLERİNE YÖNELİK SÜBVANSİYONLARA SON VERİLMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Reisi, bu hafta başında ekonomik krizle mücadele kapsamında temel gıda ürünlere yönelik sübvansiyonlara son verileceğini açıklamıştı. Reisi'nin açıklamalarından hemen sonra, sıvı yağın fiyatı yüzde 40 artarken, yumurta ve tavuk etinin fiyatı yüzde 50 artmıştı.

İran Tarım Bakanı Seyyed Javad Sadatinejad, bu hafta yaptığı açıklamada, fiyat artışlarının sebebi olarak Ukrayna savaşını göstermişti. Bakan ayrıca, ülkede kaçakçılık faaliyetleri olduğunu söylemiş, gıda ürünlerinin komşu ülkelere kaçırıldığını belirtmişti.

Enflasyonun yüzde 40 civarında seyrettiği İran, uzun bir zamandır ekonomik krizle boğuşuyor. ABD tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlar, İran'ın en önemli gelir kaynağını oluşturan petrol ihracatını hedef alıyor. Ayrıca, ülkenin populist ekonomik politikalar ile kötü yönetildiği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)