Irak heyeti, Süleymaniye'de: 'Saldırı incelikle soruşturulmalı'

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı öncülüğündeki bir heyet, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nda yaşanan patlamayı araştırmak amacıyla Süleymaniye’ye gitti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nda dün (7 Nisan) yaşanan patlamanın ardından Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı öncülüğündeki bir heyet, olayı araştırmak üzere Süleymaniye'ye gitti.

MA'nın aktardığına göre, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin kararıyla Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Ereci, Ulusal Asayiş Birimi Başkanı Hamid Elşetri, Irak Terörle Mücadele Birimi Başkanı Abdulwahab Elsadi ve Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Yardımcısı Elmehêmedawi, Süleymaniye'ye giderek olay yerini ziyaret etti. 

'HAVALİMANI SİVİL BİR KURUM; BÖYLE BİR OLAY BİR DAHA TEKRARLANMASIN'

Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir de konuya ilişkin açıklamasında, 'havalimanına yönelik saldırının incelikli bir şekilde soruşturulması gerektiğini' belirtti.

Saldırıyı kınadıklarını ve araştırılması konusunda ısrar ettiklerini kaydeden Ebubekir, “Bizler resmi bir şekilde saldırıyı kınadık. Bu saldırıların sonlandırılması için ilgili taraflarla diyalog halindeyiz. Süleymaniye Uluslararası Havalimanı, sivil bir kurumdur. Umut ediyoruz ki böyle bir olay bir daha tekrarlanmasın. Konunun incelikli bir şekilde araştırılması gerektiği konusunda Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleriyle görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Ne olmuştu?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bulunan Süleymaniye kentindeki Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nda dün (7 Nisan) bir patlama meydana geldi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı Emniyet Müdürlüğü'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, akşam saat 16.18'de havalimanı tel örgülerinin yakınlarında bir patlama gerçekleştiği aktarıldı. Patlama sonrası meydana gelen yangının kontrol altına alındığı, olayda can kaybı yaşanmadığı ifade edilirken, konuya ilişkin araştırmanın devam ettiği ve detaylı açıklamanın daha sonra yapılacağı belirtildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), patlamanın bir saldırı sonucu gerçekleştiğini ileri sürdü. AFP’nin aktardığına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) İHA saldırısında hedefin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi olduğu iddia edildi. İddia, SDG kaynaklarınca reddedildi. ABD'nin The Wall Street Journal gazetesi, konuya ilişkin haberinde SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi'nin olduğu ve hedef alınan konvoyda üç ABD askeri personelinin de olduğunu yazarken, Irak Cumhurbaşkanlığı olayın ardından yazılı bir açıklama yaparak Türkiye'den saldırı için resmi özür talebinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, 'terör faaliyetleri' gerekçesiyle Türkiye hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamıştı. Açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı: "Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibariyle kapatılmıştır." (DIŞ HABERLER)