ABD: Süleymaniye’deki İHA saldırısı sırasında konvoyda askeri personelimiz de vardı

ABD’nin The Wall Street Journal gazetesi, Süleymaniye’deki İHA saldırısının SDG Genel Komutanı Abdi’yi hedef aldığını, konvoyda 3 ABD askeri personelinin de olduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD basınına yansıyan haberlerde Süleymaniye Havalimanı yakınlarında yaşanan patlamanın Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’yi hedef alan bir insansız hava aracı (İHA) saldırısı olduğu ve İHA saldırısı sırasında konvoyda üç ABD askeri personelinin de bulunduğu ifade edildi.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin “Irak’taki İHA saldırısı, ABD’nin müttefiki Kürt lideri hedef aldı” başlıklı haberinde, “Saldırı sırasında konvoyda üç ABD askeri personeli bulunuyordu, saldırıda yaralanan olmadı” ifadelerine yer verdi.

‘ABD PERSONELİNİN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN HER TÜRLÜ EYLEME KARŞIYIZ’

İHA saldırısının Mazlum Abdi’yi hedef aldığını yazan WSJ’ye e-posta yoluyla açıklama yapan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Joe Buccino, “Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki Süleymaniye’de bir konvoya saldırı olduğunu teyit edebilirim. Söz konusu konvoyda ABD askeri personeli de bulunuyordu. Ölen ya da yaralanan olmadı. Saldırıyı araştırıyoruz” dedi.

‘Bazı Batılı yetkililerin saldırının arkasında Türkiye’nin olabileceğine işaret ettiğini’ kaydeden gazete, Buccino’nun açıklamasında Türkiye veya Mazlum Abdi’den ismen bahsetmediğini aktardı. Gazetenin haberine göre, Buccino, “ABD personelinin güvenliğini ve emniyetini tehdit eden her türlü eyleme şiddetle karşı çıkıyoruz. ABD güçleri, IŞİD’in kalıcı yenilgisini sağlamak için yerel ortak güçlere destek olarak Irak ve Suriye’de bulunuyor” dedi.

Ne olmuştu?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bulunan Süleymaniye kentindeki Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nda dün (7 Nisan) bir patlama meydana geldi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı Emniyet Müdürlüğü'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, akşam saat 16.18'de havalimanı tel örgülerinin yakınlarında bir patlama gerçekleştiği aktarıldı.

Patlama sonrası meydana gelen yangının kontrol altına alındığı, olayda can kaybı yaşanmadığı ifade edilirken, konuya ilişkin araştırmanın devam ettiği ve detaylı açıklamanın daha sonra yapılacağı belirtildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), patlamanın bir saldırı sonucu gerçekleştiğini ileri sürdü. AFP’nin aktardığına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) İHA saldırısında hedefin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi olduğu iddia edildi. İddia, SDG kaynaklarınca reddedildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 'terör faaliyetleri' gerekçesiyle Türkiye hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamıştı. Açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı: "Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibariyle kapatılmıştır." (DIŞ HABERLER)