Irak Dışişleri Bakanlığı: Erdoğan'ın ziyareti eylül ayında gerçekleşecek

Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Allavi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ay Irak'a gelip gelmeyeceğinden emin değilim ama gelecek ay ziyaret edecek" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Hişam Allavi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a yapması beklenen ziyaretle ilgili açıklamalarda bulundu. Allavi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin eylül ayında gerçekleşeceğini söyledi. 

Konuyla ilgili Rûdaw haber sitesine konuşan Allavi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ay Irak'a gelip gelmeyeceğinden emin değilim ama gelecek ay ziyaret edecek. Önce Türkiye Dışişleri Bakanı'nın, ardından Türkiye Ekonomi ve Ticaret Bakanı'nın ziyareti, Erdoğan başkanlığında üst düzey bir heyetin hazırlığı olacak” ifadelerini kullandı.

'PETROLÜN TÜRKİYE ÜZERİNDEN YENİDEN İHRAÇ EDİLMESİNİ ÖNEMSİYORUZ'

Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararı sonrası Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Ceyhan Limanı'na petrol ihracatının durmasıyla ilgili de konuşan Allavi, IKBY petrolünün Türkiye üzerinden yeniden ihraç edilmesini önemsediklerini söyledi. 

Allavi, “Irak, petrol ihracatının Türkiye’deki Ceyhan Limanı üzerinden yeniden başlatılmasının önemli olduğunu düşünüyor. Burada mahkeme kararları var, petrol ihracatıyla ilgili çok sayıda dava var, bunların tartışılması ve üzerinde anlaşmaya varılması gerekiyor” dedi. Allavi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Bağdat ziyaretinin petrol konusunda iki ülkenin çıkarları temelinde bir çözüm bulunmasına dönük olduğunu söyledi.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN, IRAK VE IKBY ZİYARETİNE BAŞLADI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hakan Fidan'ın Irak ve IKBY ziyaretini dün yaptığı yazılı bir açıklamayla duyurmuş, açıklamada, "Sayın Bakanımız, 22-24 Ağustos 2023 tarihlerinde Irak’a resmi bir ziyarette bulunacaktır. Sayın Bakanımız, ziyaret kapsamında Bağdat’ta ve Erbil’de üst düzey temaslar gerçekleştirecektir" ifadeleri kullanılmıştı.

Hakan Fidan, dün Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile Irak Dışişleri Bakanlığı'nda bir görüşme yapmış, iki bakan görüşmenin ardından ortak bir basın açıklaması düzenlemişti. Fidan bugün de Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya El Sudani'yle başkent Bağdat'ta bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşme sonrasında sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Bakanımız Hakan Fidan Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit tarafından kabul edildi. Görüşmede, ikili ticaretimizin artırılması, terörle mücadele ve iki ülke arasında sınır aşan suların verimli kullanılması konuları ele alındı" bilgisini paylaşmıştı. (DIŞ HABERLER)