Dışişleri Bakanı Fidan, Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'yla görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak ve IKBY'ye 3 günlük resmi ziyareti kapsamında başkent Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit ve Başbakan El Sudani'yle görüştü.

Fotoğraf: Dışişleri Bakanlığı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yaptığı üç günlük resmi ziyaretin ikinci gününde Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit'le bir araya geldi. Ziyaretin ardından Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı.

Ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, "Bakanımız Hakan Fidan Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit tarafından kabul edildi. Görüşmede, ikili ticaretimizin artırılması, terörle mücadele ve iki ülke arasında sınır aşan suların verimli kullanılması konuları ele alındı" bilgisini paylaştı.

FİDAN, BAŞBAKAN EL SUDANİ'YLE GÖRÜŞTÜ: 'GÜNCEL KONULAR ELE ALINDI'

Fidan, bu görüşmenin ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya El Sudani'yle de bir araya geldi. Bakanlık, görüşmeye ilişkin açıklamasında, "Bakanımız Hakan Fidan Bağdat’ta, Irak Başbakanı Muhammed Şiya El Sudani ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve güvenlik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik güncel konular ele alındı" denildi. Fidan'ın Bağdat'ta Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ve Türkmen toplumunun temsilcileriyle de görüşmesi bekleniyor.

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre de Sudani görüşmede, 'Iraklıların terörle mücadelesine' ilişkin bilgi verdi. AA'nın aktardığına göre, güvenlik ve istikrarın Irak hükümetinin önceliği olduğunu kaydeden Irak Başbakanı Sudani, hiçbir taraf veya örgütün her ne ad altında olursa olsun güvenliği bozmasına veya Irak topraklarını komşu ülkelere saldırı için kullanmasına izin vermeyeceğini ifade etti.

Irak Başbakanı, iki ülke halkının çıkarlarına hizmet edecek ortak tutumlar benimsemek için çeşitli bölgesel meselelerde Türkiye ile Irak arasında koordinasyonun gerekliliğine vurgu yaptı.

HAKAN FİDAN DÜN DE IRAKLI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Hakan Fidan, dün de Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile Irak Dışişleri Bakanlığı'nda bir görüşme yapmış, iki bakan görüşmenin ardından ortak bir basın açıklaması düzenlemişti. Görüşmede çok kapsamlı konuları ele aldıklarını belirten Dışişleri Bakanı Fidan, bunların başında 'terörle mücadele'nin geldiğini aktarmıştı. "Ortak düşmanız olan PKK terör örgütünün, ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz" diyen Fidan, Türkiye'nin terörle mücadelede Irak ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söylemişti.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin hızla ilerlediğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinin zeminini hazırlamak için iki taraf arasında ortak anlaşmalar imzalanmasını temenni ettiğini belirtmişti. Irak petrollerinin Türkiye üzerinden ihraç edilmesi konusunda da Hüseyin, petrolün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Türkiye'ye Cihan Boru Hattı'na ihraç edilmesi sorununun çözülmesi temennisinde bulunmuştu.

FİDAN, BAĞDAT VE ERBİL'DE TEMASLARDA BULUNACAK

Dışişleri Bakanlığı, Hakan Fidan'ın Irak ve IKBY ziyaretini dün yaptığı yazılı bir açıklamayla duyurmuş, açıklamada, "Sayın Bakanımız, 22-24 Ağustos 2023 tarihlerinde Irak’a resmi bir ziyarette bulunacaktır. Sayın Bakanımız, ziyaret kapsamında Bağdat’ta ve Erbil’de üst düzey temaslar gerçekleştirecektir" ifadeleri kullanılmıştı. (DIŞ HABERLER)