Hakan Fidan: Irak'tan PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz

Irak'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Kendilerinden dostluk ve kardeşlik gereği PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile Irak Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Görüşmede çok kapsamlı konuları ele aldıklarını belirten Hakan Fidan, bunların başında "terörle mücadele"nin geldiğini aktardı.

"Ortak düşmanız olan PKK terör örgütünün, ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz" diyen Fidan, Türkiye'nin terörle mücadelede Irak ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Fidan, "Emperyal güçlerin maşası haline gelmiş olan PKK terör örgütüne karşı Iraklı kardeşlerimizin mücadelesini her seviyede destekliyoruz. Ayrıca kendilerinden dostluk ve kardeşlik gereği PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz. Biz, ismi ne olursa olsun ister PKK, ister DEAŞ, Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine kasteden, Iraklı kardeşlerimizin istikrar ve refahına göz diken, insanlık suçu işleyen her türlü terör örgütüne karşı mücadelede Irak ile birlikte çalışmaya hazırız" dedi.

'SORUNLARI MİNİMİZE ETME KONUSUNDA YENİ BİR RUHLA ÇALIŞACAĞIZ'

Bağdat'ta olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Hakan Fidan, "Türkiye-Irak ilişkilerini en üst düzeye çıkarmak, var olan sorunları minimize etmek konusunda tekrar yeni bir ruhla çalışacak olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Türkiye için Irak'la ilişkilerin dış politikada en fazla önem ve öncelik verilen konulardan biri olduğunu söyleyen Fidan, "Irak'ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin ve egemenliğinin korunması, dış politika önceliklerimizdendir. Bu yaklaşımımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da titizlikle muhafaza edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Fidan, Irak'ın stratejik hedeflere birlikte ulaşılabilecek bir ortak olarak görüldüğünün altını çizerek "Irak'ın refah ve istikrarının, Türkiye'nin refah ve istikrarına katkı yapacağına inanıyoruz" dedi.

'SUDANİ LİDERLİĞİNDEKİ HÜKÜMETİ DESTEKLİYORUZ'

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani liderliğinde kurulan hükümeti desteklediklerini belirten Fidan, Sudani'nin ve hükümetinin Irak'ın altyapı sorunlarını çözmede gösterdiği çabayı takdirle karşıladıklarını kaydetti. 

Bakan Fidan, Türkiye'nin, Sudani tarafından öncülüğü yapılan "Kalkınma Yolu Projesi"ni de kuvvetle desteklediğini işaret etti.

Söz konusu projenin, Irak'ı bölgenin ulaştırma üssü haline getireceğini düşündüğünü söyleyen Fidan, "Projenin ayrıca bölgemizin istikrarına ve refahına çarpan etkisiyle katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu nedenle tüm bölge ülkelerini bu projeye destek vermeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

'SU SORUNU KONUSUNDA DİYALOG MEKANİZMASI KURULMASI ÖNEMLİ'

Türkiye'nin Irak'la ekonomik ilişkilerine büyük önem verdiğini dile getiren Fidan, "An itibarıyla ticaret hacmimiz 25 milyar dolara yaklaşmaktadır fakat bu, gerçek potansiyelimizin çok gerisinde bir rakamdır. Bunu daha da ileri taşımak için atmamız gereken birtakım karşılıklı adımlar var şüphesiz. O konuda beraber çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Görüşmede su meselesinin de ele alındığını aktaran Fidan, "Irak'ın yaşadığı su sıkıntısını yakından takip etmekteyiz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu konuya tamamen insani bakımdan yaklaşımımızın bilinmesini isterim" dedi.

Fidan, su konusunda iki ülkenin beraber daha kurumsal ve sistemli çalışmalar yürütme konusunda fikir birliğine vardığını vurgulayarak "Su konusunda bilimsel ve akılcı temelde iş birliğine dayalı ve kesintisiz işleyen bir diyalog mekanizmasının kurulmasına önem vermekteyiz" diye konuştu.

HÜSEYİN: İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİNE ÖNEM VERİYORUZ

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin hızla ilerlediğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinin zeminini hazırlamak için iki taraf arasında ortak anlaşmalar imzalanmasını temenni ettiğini belirtti.

Fidan'ın Bağdat ziyaretinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Hüseyin, talepleri üzerine bu ziyareti yerine getirdiği için Bakan Fidan'a teşekkür etti. Görüşmede iki ülke arasındaki önemli konulara değindiklerini aktaran Hüseyin, şöyle devam etti:

"Irak ile Türkiye ilişkileri iki taraf için de önemli. Türk hükümeti ve bakanlıklarıyla sürekli görüşmeler aracılığıyla bu ilişkilerin geliştirilmesine önem veriyoruz. Coğrafi, insani, tarihi ve kültürel ortaklıklarımız bu ilişkilerimizin temelini oluşturuyor."

Iraklı Bakan, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere de işaret ederek, "Türkiye ile ticari ilişkilerimiz hızlı şekilde ilerledi ve gittikçe gelişmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

'PETROL İHRACINDA SORUNLARIN ÇÖZÜMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM'

Fuad Hüseyin, Irak Anayasası'nın hiçbir yabancı silahlı yapının Irak'ı komşu ülkelere karşı saldırı yeri olarak kullanmasına izin vermediğini ve kendilerinin de anayasayı uygulama konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Hüseyin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beklenen Irak ziyaretine ilişkin ise "Ekselansları Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinin de zeminini hazırlamak için iki taraf arasında ortak anlaşmalar ve mutabakat zaptlarını hızlıca imzalamamızı temenni ediyorum" dedi.

Hüseyin, iki ülkenin de iklim değişikliğinin yansımalarından etkilendiğini ifade ederek, "Görüşmemizde su meselesine de değindik. İki ülke de iklim değişikliğinden etkileniyor. İklim değişikliği ve kuraklık Irak'ta tarım ve ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Bu alanda ortak ve sürekli bir iş birliğine ihtiyacımız söz konusu" şeklinde konuştu.

Irak petrollerinin Türkiye üzerinden ihraç edilmesi konusunda da Hüseyin, petrolün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Türkiye'ye Cihan Boru Hattı'na ihraç edilmesi sorununun çözülmesi temennisinde bulundu.

Irak'ta 850 Türk şirketinin faaliyet gösterdiği bilgisini veren Hüseyin, iki ülke arasında giriş vizesi konusunun da gündeme geldiğini ve iki tarafın bu konuda kolaylık sağlaması gerektiğine işaret etti. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Hakan Fidan PKK Irak