YAZARLAR

İnsaf! Yetim aylığı 1875 TL’de kaldı

Dün gece Meclis komisyonunda memur emekli aylıklarına yüzde 7, işçi emeklisine de yüzde 5’lik bir refah payı ile toplam yüzde 25’lik bir zam yapıldı. Emekliler bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. Öte yandan 7 bin 500 TL’lik en düşük emekli aylığı ise hiç artırılmadı. Bu durumda yetim aylığı da 1875 TL’de kaldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün gece görüşülen torba yasada, memur maaşları ve emekli aylıklarıyla ilgili hiçbir kesimi tatmin etmeyen bir düzenleme yapıldı.

Torba yasa tasarısının ilk şeklinde memur emekli aylıkları enflasyon farkı olarak yüzde 17,55 oranında artırılırken SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları da yüzde 19,77 oranında yükseltiliyordu. Toplumda yükselen itiraz sesleri üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli aylıklarında iyileştirme yapılacağı yönünde bakanlara talimat verdiği söyledi.

Bu talimat çerçevesinde Meclis komisyonunda yapılan değişiklikle memur emeklilerine yüzde 7,45, işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına da yüzde 5,23 oranında ek bir zam verilerek tüm emeklilerin aylıklarında toplam yüzde 25’lik bir artış sağlanacak.

REFAH PAYI YÜZDE 5-7

Bu durumda memur ve işçi ile Bağ-Kur emeklisine yüzde 5 ile yüzde 7 arasında değişen bir refah payı verilmiş olacak. Son derece düşük ve emeklileri büyük bir hayal kırıklığına uğratan bir artış yapılmış oluyor.

Öte yandan 7 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığında ise herhangi bir artış olmadı. Emekli aylıklarına yapılan yüzde 25’lik zamla memur emekli aylığı 9 bin 875 TL’ye çıkmış olacak. İşçi emekli aylığı ise 7 bin 500 TL’de kaldı.

En düşük memur aylığı 22 bin liraya, en düşük kamu işçisinin aylığı da 26 bin liraya çıkarılırken işçi, memur ve Bağ-Kur emekli aylıklarının 10 bin liranın bile altında olması büyük bir haksızlığa yol açıyor. En düşük emekli aylıkları, yine en düşük ücret kabul edilen 11 bin 402 TL’lik asgari ücretin de altında kalmış olacak.

Sonuç itibariyle asgari ücrete yüzde 34, kamu işçisine yüzde 45 ve ortalama memur aylıklarına yüzde 74 oranında zam yapılırken emekliye yüzde 25’lik bir zammın reva görülmesi büyük bir haksızlık ve adaletsizlik demektir.

YETİM AYLIĞI PERİŞANLIK

7 bin 500 TL’lik en düşük emekli aylığı artırılmadığı için bu düzeyde emekli aylığı hak edip vefat eden babanın yetim kız çocukları ise, sadece 1875 TL’lik bir aylığa mahkum olacaklardır.

Vefat eden ve emekli aylığı hak eden baba ya da annenin yetim çocuklarına da hisseye bağlı olarak aylık bağlanmaktadır. Yetim çocuklar yüzde 25 oranında aylık alırken dul bir kadın çalışmıyorsa ve emeklilik hakkı yoksa eşinin aylığının yüzde 75’i oranında bir aylığı hak etmektedir. Bu durumda eğer eşi en düşük aylık olan 7 bin 500 TL’lik bir aylığı sahip ise kendisine de 5 bin 675 TL’lik bir aylık bağlanıyor.

Bir kadın ya da erkek eşini kaybetmiş ise emekli ya da çalışıyor olsa bile vefat eden eşinin aylığının yüzde 50’si oranında bir aylığı hak ediyor. Bu durumda da bu aylık, 3 bin 750 TL oluyor.

Görüldüğü gibi 7 bin 500 TL’lik en düşük emekli aylığında bir artış olmadığı için dul ve yetimlerin aylığı da artmadı, bu aylıklar da 5 bin 675 TL ile 1875 TL arasında değişen bir aylığa tekabül ediyor. Yani dul ve yetimler, en düşüğün de düşüğü bir aylıkla yaşama tutunmaya çalışacaklar…


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.