YAZARLAR

‘2. Sarı Kart’a Taksim engeli

AKP, 31 Mart seçimlerinde ilk “Sarı Kartı” gördü. Emekçiler, bu 1 Mayıs’ta da kemer sıkma politikalarına karşı ikinci bir sarı kartı göstermeye hazırlanıyorlar. Ancak AKP iktidarı, İstanbul Valiliği kanalıyla Anayasa Mahkemesi kararına rağmen 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına yasak getirdi. DİSK başta olmak üzere emek ve meslek örgütleri Taksim kutlamasında kararlı gözüküyor.

AKP iktidarı, bu yılki 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasına yine yasak getirdi. Emek ve meslek örgütleri, Türkiye Barolar Birliği ve bilim insanları, Anayasa Mahkemesi’nin Aralık 2023’te verdiği kararı hatırlatarak Taksim’in 1 Mayıs kutlamasına açılmasını istediler.

DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) TMMOB ( Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği), TTB (Türk Tabipleri Birliği) ve TDB (Türk Dişhekimleri Birliği), daha önce yaptıkları ortak açıklamada, ülkenin diğer illerinde olduğu gibi İstanbul Taksim Meydanı’nda da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak istediklerini bildirdi. 

VALİDEN YASAK AÇIKLAMASI

İstanbul Valisi Davut Gül ise, Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen Taksim'in 1 Mayıs'a, işçilere kapalı olduğunu şu sözlerle açıkladı:

"Biz başta DİSK, KESK ve benzeri kuruluşlar olmak üzere talep eden herkes ile konuştuk. Taksim'de bu sene olmayacağını kendilerine izah ettik. İstanbul’un her hangi bir yerinde uygun gördükleri bir yerde karar verirlerse bunun günün anlamına uygun bir şekilde kutlanması için üzerimize düşeni yapacağımızı söyledik, kendi aralarında istişare ediyorlar.”

Öte yandan dün DİSK’in düzenlediği ve Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun katıldığı “Ulusal ve Uluslararası Yargı Kararları Çerçevesinde 1 Mayıs, Hukuk, Taksim” konulu toplantıda Taksim'in 1 Mayıs'a açılması gerektiği vurgulandı.

AKP iktidarı, 31 Mart yerel seçimleri yenilgisinden sonra emekçilerin kemer sıkma politikaları başta olmak üzere ikinci bir ihtarını engellemek istiyor.

İKİNCİ KEZ 'SARI KART'

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerin sonucunda CHP birinci parti olurken, AKP, 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti konumuna düştü. CHP’nin oyu yüzde 38’e ulaşırken, AKP yüzde 34,5’da kaldı.

Öte yandan CHP, büyükşehir belediyesi sayısını 11’den 14’e, il merkezi belediyesini 11’den 21’e, ilçe belediyesini 180’den 337’ye, belde belediyesini 50’den 61’e çıkardı. Ülke çapındaki toplam belediye sayısı da 250’den 433’e yükseldi.

AKP ise, belediye başkanı sayılarını, büyükşehirlerde 15’ten 12’ye, il merkezi belediyelerinde 24’ten 12’ye, ilçe merkezi belediyelerinde 514’ten 356’ya, beldelerde 203’ten 169’a düşürdü. Ülke çapındaki belediye sayısı da 756’dan 540’a indi.

Görüldüğü gibi seçmen, 31 Mart’ta AKP’ye “Sarı Kart” gösterdi. İşçilerin, emekçilerin bayramı olan 1 Mayıs’ta da, bu kez sınıfsal ağırlıkta “ikinci bir sarı kart” göstermeğe hazırlanılıyor. İşte AKP iktidarı, bunu engellemeye çalışıyor.

DİSK’TEN KARARLI ÇIKIŞ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, dün düzenlediği basın toplantısında, Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs’ın simgesi olduğunu hatırlattı. Arzu Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıl Anayasa Mahkemesi’nin aldığı son karara göre de ‘1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır’. Bu kesin ve son kararın ardından bizlerin 1 Mayıs’ta Taksim’de olmasını engellemeye çalışmak mümkün değildir. Hiç kimsenin Anayasal düzeni tanımama anlamına gelecek olan böylesi bir yaklaşımı savunmamasını umut ediyoruz.

İstanbul Valiliği ve idarenin görevi bize başka bir alan göstermek değildir, bizim Anayasal bir hak olarak gerçekleştireceğimiz bu barışçıl etkinliğe katılanların güvenliğini sağlamaktır. Evet iktidar, hukuk dışı bir yasakla 1 Mayıs’ı huzursuzluk gününe çevirme inadından artık vazgeçmelidir”.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında Taksim’deki 1 Mayıs etkinliklerinde tek bir kişinin burnunun bile kanamadığını söyledi. DİSK’le birlikte KESK ve diğer meslek örgütleri anayasal bir hak olarak 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamağa kararlı olduklarını ifade ediyorlar.

1 MAYIS’IN ÖNCELİKLİ HEDEFİ

Taksim’le ilgili bu tartışma yaşanırken çeşitli sendikalar ve demokratik kitle örgütleri de ülkenin birçok yerinde 1 Mayıs’ı kutlamak için harekete geçti. Bu bağlamda İzmir’deki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

Türk-İş’in İzmir’deki sendikaları da bu etkinliğe katılacak. DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun oluşturduğu tertip komitesi, 1 Mayıs’ı Gündoğdu Meydanı’nda kutlamak için İzmir Valiliği’ne başvurdu.

Ülkemizde hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı başta olmak üzere satın alma gücünü yitiren asgari ücret, sefalet düzeyinde maaş alan emeklilerin durumu, AKP’nin Orta Vadeli Programı’nda esnek çalışmanın yaygınlaştırılıp kıdem tazminatının tasfiyesine yönelik adımları, emekçi kitleler için ciddi sorunları oluşturuyor.

Bu nedenle 1 Mayıs 2024’te, işçilerin, emekçilerin bu yoksulluk düzenine karşı tepkilerini ortaya koymaları önem taşıyor. 1 Mayıs gösterilerinde, asgari ücretin Temmuz 2024’te ikinci kez artışı ve emekli aylıklarına ciddi bir zam yapılması öncelikli hedef olmalıdır…


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.