İngiltere'de Muhafazakar Parti liderlik yarışında Tom Tugendhat elendi

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderini belirlemek için yapılan üçüncü oylamada en az oyu alan Tom Tugendhat elendi. Diğer turlardaki bu oylamada da en yüksek oyu Rishi Sunak aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesi sonrası, partide liderlik yarışı sürüyor. Bugün partinin meclis grubunda yapılan üçüncü oylamayı Rishi Sunak 115 oyla yine ön sırada tamamladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, en az oyu alan Tom Tugendhat elendi. Böylece liderlik yarışında aday sayısı dörde indi.

Bugünkü oylamaya katılan adaylar ve oy dağılımı şu şekilde:

  • Rishi Sunak (Eski Maliye Bakanı): 115
  • Penny Mordaunt (Ticaret Bakan Yardımcısı): 82
  • Liz Truss (Dışişleri Bakanı): 71
  • Kemi Badenach (eski Kadın ve Eşitlikler Bakan Yardımcısı): 58
  • Tom Tugendhat (Dışilişkiler Komitesi Başkanı): 31

 

Salı ve çarşamba günü yapılacak dördüncü ve beşinci oylamanın ardından geriye kalan son iki adaydan parti liderini ve başbakanı belirleyecek son oylama için 160 bin Muhafazakar Parti üyesi oy kullanacak. Seçimin galibi 5 Eylül'de açıklanacak.

Bugün aynı zamanda Avam Kamarası'nda tüm milletvekilleri Boris Johnson'ın hükümetine güven oylaması yapacak. Sonbaharda yeni bir başbakan seçilene kadar görevde kalacağını açıklayan Johnson'ın bir an önce başbakanlık görevini geçici olarak bir başkasına devretmesi için çağrılar artıyor.

Türkiye saatiyle 00:00'da başlaması beklenen oylamada hükümetin güvenoyunu kazanmaması durumunda ülkede genel seçim yapılacağı tahmin ediliyor.