İngiltere'de göç politikasını eleştiren BBC sunucusu Lineker görevden alındı

BBC, Twitter'dan İngiltere hükümetinin göç politikasını eleştiren eski futbolcu ve sunucu Lineker'in 'sosyal medya kullanımı konusunda anlaşmaya varana kadar Günün Maçı'nı sunamayacağını' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BBC sunucusu ve eski futbolcu Gary Lineker, İngiltere'de Muhafazakar Parti hükümetinin göçmen politikasını eleştirmesinin ardından kurumdaki görevinden uzaklaştırıldı. BBC'den yapılan açıklamaya göre, hükümetin bu hafta açıkladığı 'düzensiz göçü durdurmaya' yönelik yasa taslağını, 1930'ların Almanya'sına benzeterek eleştiren Lineker'in 'Günün Maçı' programı sunuculuğuna son verildi.

YORUMCU IAN WRIGHT PROGRAMA ÇIKMAYACAĞINI AÇIKLADI

AA'nın aktardığına göre, açıklamada, 'Lineker'in sosyal medya kullanımının kurum kurallarını çiğnediği' belirtilerek, 'Lineker'in sosyal medya kullanımı konusunda anlaşmaya varana kadar Günün Maçı'nı sunamayacağı' ifade edildi. Programın yorumcularından Ian Wright da kararın ardından Lineker'le dayanışma için programa çıkmayacağını açıkladı.

LİNEKER NE DEMİŞTİ?

Aynı zamanda eski bir futbolcu olan Lineker, İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın ülkeye gelen sığınmacıları engellemeye yönelik yasa taslağıyla ilgili, "Bu, Almanya'nın 1930'lu yıllarda kullandığından farklı bir dil değil ve en savunmasız insanlara yönelik ölçülemeyecek kadar acımasız bir politika fakat ben mi sınırları aşıyorum?" ifadesini kullanmıştı. Lineker, İngiltere'nin büyük Avrupa ülkelerinden daha az mülteci kabul ettiğini de belirterek, "Sesi çıkmayanlar için konuşmaya devam edeceğim" paylaşımını yapmıştı.

Braverman de Lineker'i açıklamalarından dolayı eleştirmiş ancak 'Lieneker'in işten çıkarılmasıyla ilgili kararın BBC'ye ait olduğunu' söylemişti.

Lineker, Muhafazakar Parti milletvekillerinden gelen tepkiler üzerine açıklamalarından dolayı pişman olmadığını ve düşüncesinin arkasında olduğunu da ifade etmişti.

İNGİLTERE'DEKİ YASA TASARISI NE ÖNGÖRÜYOR?

İngiltere'ye Manş Denizi üzerinden giren sığınmacıları engellemeye yönelik yasa tasarısı hazırlayan İngiltere hükümeti, sığınmacıları yakalandığı anda gözaltına almayı öngörüyor. Tasarıya göre, gözaltına alınan sığınmacılar adli soruşturma olmaksızın 28 gün içinde kendi ülkelerine ya da güvenli üçüncü ülkelere sınır dışı edilecek. Sınır dışı edilen sığınmacılar yasal hak arayışlarını ve sığınma taleplerini ise sınır dışı edildikten sonra yapacak. Ülkeye yasa dışı yollarla giren kimseye sığınma talebi hakkı verilmeyecek. (DIŞ HABERLER)