İngiltere'de 'Gazze' istifaları: 8 gölge bakan görevi bıraktı

İngiltere Parlamentosu'nda ateşkes çağrısı önergesini destekleyen 8 Gölge Bakan, 'ateşkes' oylamaları öncesi istifa etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın, Gazze'de ateşkes çağrılarını reddeden tutumuna karşın, parlamentodaki ateşkes çağrısı önergesinden yana oy kullanan 8 Gölge Bakan görevlerinden istifa etti. İngiltere Parlamentosu oturumunda, geçen hafta İngiltere Kralı 3. Charles'ın parlamentodaki konuşmasının ardından, İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) sunduğu "Gazze'de acil ateşkes çağrısı" yapan değişiklik önergesi görüşüldü.

AA'nın aktardığına göre Parlamento, Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan önergeyi 125'e karşı 293 oyla reddetti. Ana muhalefet lideri Starmer'ın, Gazze'de ateşkes çağrılarını reddeden tutumuna karşın, ateşkes çağrısı önergesini destekleyen 8 Gölge Bakan, oylama öncesi ve sonrasında görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

Ayrıca, İşçi Partili 56 milletvekili de Gazze'de ateşkes çağrısından yana oy kullandı. Milletvekili İmran Hussain de muhalefet liderinin, İsrail-Filistin çatışmaları konusundaki açıklamaları ve Gazze'de ateşkes karşıtı söylemleri nedeniyle 8 Kasım'da Çalışanlar İçin Yeni Anlaşmadan Sorumlu Gölge Bakanlık görevinden istifa etmişti.

İŞÇİ PARTİSİ'NİN ÖNERGESİ DE REDDEDİLDİ

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri de Gazze'deki sivil kayıpların boyutuna ve insani aralara vurgu yapan ancak ateşkesi desteklemekten kaçınan kendi partisinin değişiklik önergesini sundu. İşçi Partisi'nin önergesi de milletvekillerinin 183'e karşı 290 oyuyla reddedildi. Böylelikle, İngiltere Parlamentosu ateşkes çağrısı yapan ve insani yardım için ara verilmesini isteyen önergelerin ikisini de reddetti.

'MEDYNAIN YANLIŞ BİLGİLERİ HAYATLARA MAL OLDU'

Öte yandan Filistin'in İngiltere'deki Misyonunun Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları karşısında Batı medyasının İsrail yanlısı tutumunu eleştirerek, "İlk günden itibaren medyanın bu tür yanlış bilgilendirmelerinin hayatlara mal olacağını söyledik ve şimdi bakın ne hayatlara mal oldu" ifadesini kullandı.

'ANA AKIM BATI MEDYASI İSRAİL'İN EKMEĞİNE YAĞ SÜRDÜ'

Zomlot, İngiltere Parlamentosu'nun bir salonunda düzenlenen Gazze konulu toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Büyükelçi Zomlot, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası Batı medyasının İsrail yanlısı tutumuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Ana akım Batı medyasının birçoğu İsrail propagandasının ekmeğine yağ sürdü ve yalan haberlerin birçoğunu tekrarladı" dedi.

Bunun da İsrail'in Filistin halkına karşı tüm katliamları yapabilmesine yol açtığını söyleyen Zomlot, "İlk günden itibaren medyanın bu tür yanlış bilgilendirmelerinin hayatlara mal olacağını söyledik ve şimdi bakın ne hayatlara mal oldu." diye konuştu.

Büyükelçi Zomlot, şu ifadeleri kullandı: "Medyayı dürüst olmaya, (gazetecileri) gerçeği ve sadece gerçeği aktarmaya çalışan mesleklerine sadık kalmaya, taraf tutmamaya, Filistinlileri suçlamamaya ya da kurbanları suçlamaya çalışmamaya, sadece sahada neler olup bittiğini yansıtmaları çağrısında bulunuyoruz." (DIŞ HABERLER)