İngiliz milli takım futbolcusundan içişleri bakanına ırkçılık tepkisi: Ateşi körüklediniz

İngiliz futbolcu Mings, siyah futbolcuları hedef alan ırkçı söylemleri eleştiren İçişleri Bakanı Patel'e tepki gösterdi. Mings, eski açıklaması nedeniyle Patel'i “ırkçı ateşi körüklemek”le suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - EURO 2020 finalinde, kupayı İtalya'ya penaltılarla kaybeden İngiltere'de, penaltıları kaçıran siyah futbolculara yönelik ırkçı söylemlerle ilgili tartışmalar devam ediyor.

İngiltere Milli Takımı, EURO 2020'nin başından bu yana, karşılaşmalara, ırkçılık karşıtı hareketin sembolü olarak diz çökerek başladı. Bu tavır, tribünlerdeki bazı İngiltere taraftarları tarafından hemen her maçta yuhalandı.

İngiltere Premier Lig oyuncuları, ırkçılık karşıtı bu diz çökme hareketini, lig ve Avrupa karşılaşmalarında da tekrarlamıştı.

Boris Johnson hükümetinin, bizzat ünlü futbolcular tarafından doğrudan hedef alınmasının nedeni de tribündeki yuhalayan taraftarlara yönelik yumuşak tavırları oldu.

İçişleri Bakanı Priti Patel, siyasi kariyerinin en fazla izlenen röportajlarından birinde, diz çökmenin siyasi bir hareket olduğunu, bunu yuhalamanın da bir "tercih" olduğunu savunmuştu.

Bu nedenle, final maçı sonrasındaki ırkçı mesajlara yönelik yaptığı kınama açıklaması samimi bulunmadı, tepki topladı.

İngiltere milli takımı oyuncularından Tyrone Mings, Patel'e “Turnuva başında verdiğimiz mesajı 'jest siyaseti' diye etiketleyerek ateşi körükleyip, ardından da tam olarak karşı kampanya yürüttüğümüz şey gerçekleştiğinde bundan tiksinmiş gibi davranamazsınız” dedi.

İçişleri Bakanı Patel, Tyrone Mings'in "ateşi körükleme" eleştirisine yanıt vermedi.

Başbakan Johnson ve hükümet üyeleri, final maçı sonrası hızlı şekilde ırkçılığı kınayan açıklamalar yapmış olsalar da üyesi oldukları Muhafazakar Parti tarafından da eleştiriliyorlar.

Lordlar Kamarası'nın muhafazakar üyesi Sayeeda Warsi, hükümetin bu kültürü beslemekteki rolü üzerine düşünmesi gerektiğini söyledi.

Warsi "Köpeği ıslıkla kontrol altında tutuyorsak, havlayıp ısırdığı zaman da şaşıramayız. Islık oy kazandırır belki ama ulusları yıkar" ifadelerini kullandı. (Kaynak: BBC Türkçe)