İnfaz edilen Mehmet Emin Çelik’in faillerinin akıbeti soruldu

İHD öncülüğünde 543'üncü kez bir araya gelen kayıp yakınları, 28 Ağustos 1994 tarihinde Batman ili Kozluk ilçesinde infaz edilen Mehmet Emin Çelik’in faillerinin akıbetini sordu.

Bu haftaki açıklamayı İHD Şube Eş Başkanı Devran Yıldız okudu.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Kayıp yakınları, 543'üncü kez İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde 28 Ağustos 1994 tarihinde Batman ili Kozluk ilçesinde infaz edilen Mehmet Emin Çelik için bir araya geldi.

‘İFADE VERMESİ GEREKTİĞİ SÖYLENDİ’

Bu haftaki açıklamayı İHD Şube Eş Başkanı Devran Yıldız okudu. Açıklamasında Yıldız, Çelik'in evinden gözaltına alınmasından hemen sonra infaz edildiğini dile getirdi. Yıldız, tanıkların ifadelerine dayanarak "Mehmet Emin Çelik, uzun namlulu silahlarla taranarak öldürüldü" dedi.

Hakikatlerin açığa çıkması için 543 haftadır yasaklara rağmen alanlarda olduklarını belirten Yıldız olayı şöyle anlattı: "28 Ağustos 1994 tarihinde Batman ili Kozluk ilçesinde infaz edilen Mehmet Emin Çelik’in akıbetini sormak için toplandık. Kozluk ilçesinde ikamet eden Mehmet Emin Çelik ve Mehdi Çelik, Yeni Mahalle’de bulunan akrabaları Muzaffer Durmaz’ın evine misafirliğe gitti. Gece saat 23.30’da eve gelen özel harekat timleri, ‘ifade vermesi gerektiği’ gerekçesiyle Mehmet Emin Çelik ve Mehdi Çelik’i evden çıkardı. Yaklaşık 15 metre uzaklaştıktan sonra Mehmet Emin Çelik, uzun namlulu silahlarla taranarak öldürüldü. Mehdi Çelik ise karanlık olması sebebiyle kaçarak kurtulmayı başardı."

'KAYMAKAMIN BİLGİSİ DAHİLİNDE'

Meydana gelen infazda, görgü tanıklarının beyanlarını aktaran Yıldız, "Olay yeri boş kovanlarla doluydu. Her ne hikmetse Kozluk Kaymakamı Ali Hikmet Şen, savcıyla birlikte olay yerine geldi. Bir gün sonra cenaze, hastane morgundan alındı ve 3 bin kişilik bir kitleyle Kozluk mezarlığına defnedildi. Defin sırasında yol kenarlarına ve mahalle aralarına panzerler yerleştirildi. Konuyla ilgili kaymakamla yapılan görüşmede, ‘olay olur olmaz nasıl oldu da savcıyla birlikte olay yerine geldikleri’ sorulunca ‘Ben ilçe kaymakamıyım, oraya gelmem benim görevim’ diye yanıtladı. Ancak bölge halkı, bu olayın planlanmasının, savcı ve kaymakamın bilgisi dâhilinde gerçekleştiğini ve yapılanın bir infaz olduğunu söyledi. İnfazla ilgili kaymakam bilgi vermekten kaçındı” ifadelerini kullandı.

Yıldız, konuşmasının sonunda kayıpların akıbetinin açıklanmasını talep etti.