Batman’da kayıp yakınları gazeteci Abayay'ın faillerini sordu

Batman'da kayıp yakınları, 539'uncu kez bir araya gelerek 1992 yılında öldürülen gazeteci Çetin Abayay'ın faillerini sordu.

Batman'da 539. kez bir araya gelen kayıp yakınları adına açıklamayı İHD Batman Şube yöneticilerinden Hüseyin Elçi okudu
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde düzenlenen "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" eylemi için kayıp yakınları 539'uncu kez bir araya geldi.

Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları, bu hafta 30 Temmuz 1992 tarihinde öldürülen 23 yaşındaki gazeteci Çetin Abayay’ın akıbetini sordu.

'FAİLLER KAÇTI'

Açıklamayı İHD Batman Şube yöneticilerinden Hüseyin Elçi okudu. Gazeteci Abayay'ın 1992 yılının mayıs ayı başlarında Özgür Halk Gazetesi’nin Batman temsilcisi olarak çalıştığını dile getiren Elçi, "Defalarca kez gözaltına alındı, 29 Temmuz günü saat 19.30′da evine giderken saldırıya uğradı. İkisi 18-19 yaşlarında, biri 25 yaşlarında olan üç saldırgan, daha sonra yanındaki arkadaşına da ateş etmek istedi ama silahları tutukluk yapınca kaçtı. Kurşunlanarak ağır yaralandı, Batman Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından kaldırıldığı Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 30 Temmuz günü yaşamını yitirdi" dedi.

'ISRARCI OLACAĞIZ'

Elçi, 90’lı yıllardan beri cezasızlık politikası devam ettiğini, binlerce kayıp ve faili meçhul vakasında açılan sınırlı sayıdaki soruşturma dosyası zamanaşımıyla mükafatlandırıldığını belirtti. Elçi, şöyle devam etti: “Karanlıkta kalan binlerce kayıp ve binlerce faili meçhul cinayetleri işleyen failler yargılanmadıkça, bu ülkede toplumsal barışa ulaşmak mümkün olmayacaktır. Biz biliyoruz ki, susmak kaybedenleri cesaretlendiren politik bir tercihtir, susmayacağız. Adalet ve hakikat arayışımızda ısrarcı olacağız.”