İmamoğlu: 20 yıl sonra bile İstanbul'da deprem konusunda hâlâ mutsuzuz

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un tam dönüşümü için 485 milyar lira gerektiğini söyleyerek, “Bu şehirde bir deprem olsa finans, sigorta sektörü büyük darbe alır. Yirmi yıl geçtiği halde İstanbul'da deprem konusunda hâlâ mutsuzsak sorumluluk herkesin” dedi. İmamoğlu suikast iddialarına ilişkin olarak ise "Bize emniyet tarafından gönderilen bir istihbarat notu var. Olması gereken İçişleri Bakanlığı’nın beni araması" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halk TV'de Şirin Payzın ile Deprem Özel programına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, olası İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

"Kim ne yaparsa yapsın ben yüzümü halkıma dönüyorum" diyen İmamoğlu, "Oradan da arkadaşlarıma dönüyorum. İnanın bütün enerjimi buna harcıyorum. Ekrem İmamoğlu’nun bütün siyasi geçmişinde baksınlar. Deprem ve buna benzer sorunlarla ilgili işimiz var. Başka konular vaktimi almıyor" dedi.

'İSTANBUL DEPREMİ İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ'

Ekrem İmamoğlu, ellerinde bir sihirli değnek olmadığını söyleyerek "Yirmi yıl geçtiği halde İstanbul'da deprem konusunda hâlâ mutsuzsak sorumluluk herkesin" diye konuştu. Depremle ilgili önemli bilim insanlarından oluşan bir kurulun olduğunu söyleyen İmamoğlu, bu çalışmaların yalnızca hükûmet, bakanlık ya da belediyelerle yapılamayacağını ifade ederek "Hep birlikte çalışmalıyız" mesajı verdi.



'ESKİ YÖNETMELİĞE GÖRE YAPILAN 790 BİN BİNA VAR'

İBB Deprem Risk Yönetimi Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman da İBB’nin olası İstanbul depremine yönelik çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Kahraman, İstanbul’da eski deprem yönetmeliğine göre yapılan 790 bin bina olduğunu söyledi. İBB ekiplerinin günde 600 binayı kontrol ettiğini söyleyen Kahraman, hedeflerinin 2023'e kadar İstanbul’da bu 790 bin binanın tüm tespitlerini tamamlamak olduğunu aktardı.

'485 MİLYAR TL GEREKİYOR'

Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un tam dönümü için 485 milyar lira gerektiğini söyleyerek, “Bu şehirde bir deprem olsa finans, sigorta sektörü büyük darbe alır. İstanbul’da Büyükşehir belediyesi var. Bağcılar‘da riskli alan ediliyor bizim haberimiz yok” ifadelerini kullandı.

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün ise, “Riskli alan 2012 yılında bizim gündemimize girdi. İstanbul’da 73 riskli alan var. Bağcılar’daki riskli alan bir kez daha riskli alan edilmişti. Biz bir arada çalışma yürüterek, bütünlüklü bakmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Fikirtepe'deki kentsel dönüşümle ilgili "Fikirtepe bir rüya gibi anlatıldı" diyen İmamoğlu, "Kadıköy Belediyesi yok sayıldı. Şimdi 5 milyar lira ile bakanlık devreye girdi. Daha önce yapılsa bu olmazdı" ifadelerini kullandı.

'İBB'NİN BÜTÇESİ DÖNÜŞÜME YETMEZ'

İmamoğlu, İstanbul'da depreme yönelik kentsel dönüşüm için İBB'nin bütçesinin yetersiz kalacağını söyledi. Deprem sürecinin afet öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılması gerektiğini söyleyen İmamoğlu, "İBB’nin bütçesi 30 milyar. İstanbul’un dönüşümü için bütçemiz yetmez. Bunun altından bakanlık da kalkamaz" dedi.

'TOPLANMA ALANLARI EL DEĞİŞTİRDİ'

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da deprem toplanma alanlarına ilişkin, "Yeni toplanma alanlı bulup ilan ettik. Son 10 yılda toplanma alanları el değiştirdi ve fonksiyon değiştirdi. Sadece toplanma alanları değil yeni projeler de hazırlanıyor" diye konuştu.

'GÖRÜNMEZ BİR KONUT STOĞU VAR'

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, "Riskli alanlardan İstanbulluları boşaltmamız lazım. Görünmez bir konut stoku var. Bunlar satılamıyor, kiralanamıyor" dedi.

İmar barışıyla ilgili konuşan İmamoğlu, "İmar barışı yapılması gereken işler vardır. Ama bu çok iyi düşünülür. İzmir’de yıkılan bir bina imar barışından faydalandı. Şimdi yıkıldı bu. Neden aldın vatandaşın parasını?" ifadelerini kullandı.

'BİLİM İNSANLARI ÜÇ HAFTA TAM KAPANMA ÖNERİYOR'

Ekrem İmamoğlu, İBB'nin pandemi danışma kurulunun en az iki ama ideal olarak üç hafta kapanmayı önerdiğini söyleyerek, "Tam kapanma benim önerim değil. Ben akıllı biriyim. Ben de akıllı yönetici olarak bilim insanlarıyla görüşüyorum. Onların dediğini aktarıyorum. Buradan yetkililere duyuruyorum" dedi.

Otobüs sayılarıyla ilgili tartışmaya değinen İmamoğlu, "2019’un kasım ayında 5 bin 250 otobüs sahada yolcu taşıdı. Yolcu sayısı 3 milyon 780 bin. Şu an 5 bin 245 otobüs sahada. 1 milyon yolcuya hizmet ediyor. Geçen yıldan daha az olmasına rağmen biz sahadayız. Sefer başı yolculuk 81 iken bu sene 36. Ekrem İmamoğlu sayı açıklıyor ya biz de buradan tokat atalım diyorlar" diye konuştu.

'İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN BENİ ARAMASI GEREKİRDİ'

Ekrem İmamoğlu, dün çıkan kendisine suikast girişimi planlandığı ihbarı haberine ilişkin şunları söyledi: 

"Dün bir toplantı yapıyorduk. Bana bir haber ulaştırıldı. Biz toplantıya devama derken televizyonlarda konuşulmuş. Bize emniyet tarafından gönderilen bir istihbarat notu var. Bununla ilgili gerekli önlemler alınması gerektiği söyleniyor. İnternet sitesinde çıkan haberde bazı detaylar var. Ama bunun muhatabı İçişleri Bakanı ve emniyet. Olması gereken İçişleri Bakanlığı’nın beni araması."

FUAT UĞUR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Gündem değiştirme iddialarına tepki gösteren İmamoğlu, Türkiye Gazetesi'nde Fuat Uğur'un yazdığı köşe yazısını canlı yayında okuyarak suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. İmamoğlu, "Gündem değiştirme iddialarını ayıp buluyorum. Türkiye Gazetesi’nde bir yazar yazı yazıp Kılıçdaroğlu’na suikast yapılacağını benim de o koltuğa oturacağımı yazıyor. 4 gündür bu yazı yazıldı. Aşağılık bir iddiayı yazıyor birisi ve bakalım soruşturma açılacak mı?" dedi. (HABER MERKEZİ)