ILO, EBRD ve TBB kadın istihdamı için protokol imzalayacak

ILO, EBRD ve TBB, çocukluk bakım ve eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve kadın istihdamının artırılması için protokol imzalayacaklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bugün yaptığı basın açıklaması ile, kadınların istihdama girmesinin önündeki engellerden biri olan erken çocukluk bakım yükünün azaltılarak kadın istihdamının artırılması ve belediyeler tarafından sunulan çocuk bakım ve eğitim hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi amacıyla ILO Türkiye Ofisi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) arasında çevrimiçi üçlü bir protokol imzalayacaklarını duyurdu.  

Protokol kapsamında TBB’nin katkısı ile yerel yönetimlerin konuya ilişkin kapasitelerinin güçlendirilmesi ve belediyelerce sunulan erken çocukluk bakım hizmetlerinin toplumun daha geniş kesimlerine ulaştırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Protokolün çevrimiçi imza töreni ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner ve TBB Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla 24 Haziran 2021 tarihinde 11:00’de gerçekleştirilecek.

KURUMLARARASI İŞ BİRLİKLERİ ÖNEMLİ

ILO Türkiye Ofisi ve EBRD, erken çocukluk bakım hizmetleri alanında Türkiye’de farklı kurumların iş birliği ile yürütülebilecek erken çocukluk bakım hizmeti uygulamalarına ilişkin öneriler geliştirmek amacıyla 2019 yılında bir çalışma başlatmış ve bu çalışma kapsamında hazırlanan "Kurumlar Arası İş Birlikleri ile Kadın İstihdamını Desteklemek: Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi Uygulamaları (EÇBE) Raporu" 2021 Haziran ayı başında kamuoyuyla paylaşılmıştı. Kamu kurumlarının, işçi ve işveren örgütlerinin, yerel yönetimlerin, özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin katkı ve görüşleri alınarak, Türkiye ve dünyadan iyi örneklerin incelenmesi neticesinde ve mevcut yasal çerçeve ışığında hazırlanan rapor erişilebilir, kaliteli ve uygun maliyetli erken çocukluk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması için bu konuda yapılacak kurumlar arası iş birliklerinin önemine dikkat çekmişti.

ILO – EBRD RAPORU NE ÖNERİYOR?

ILO Türkiye Ofisi tarafından İsveç mali katkısı ile yürütülmekte olan "Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler Programı" kapsamında hazırlanan raporda işverenlerin iş birliği ile kurulan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Uygulaması, belediyeler öncülüğünde gerçekleşen Belediye Uygulaması ve iş yerlerinde örgütlü Sendika Uygulaması olmak üzere üç farklı erken çocukluk bakım ve eğitim uygulaması önerisi yer alıyor.

ANA HEDEF: BELEDİYELER ARAYICILIĞI İLE ERKEN ÇOCUKLUK BAKIM HİZMETLERİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI

Yapılan yazılı açıklamada da protokolün, belediyeler aracılığıyla erken çocukluk bakım ve uygulaması hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını ve toplumun daha geniş kesimlerine ulaştırılmasını hedeflediği belirtildi. Açıklamada, ‘’Protokol kapsamında yapılacak iş birliği ile aynı zamanda erişilebilir, elverişli ve kaliteli erken çocukluk eğitim ve bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılarak toplumun daha çok kesimine sunulması ve başta kadınlar olmak üzere kadının üzerindeki bakım yükünün azaltılarak kadın istihdamının artırılması amaçlanıyor’’ ifadeleri yer aldı.

TBB ÖNERİLERİN UYGULANMASINA DESTEK OLACAK

Açıklamada, raporda yer alan ve yaygınlaştırılması tavsiye edilen erken çocukluk bakım ve eğitim hizmet uygulamalarından birisi olan ‘’Belediye Uygulaması’’ önerisinin geliştirilmesine katkı veren TBB’nin protokol kapsamında sürece daha aktif olacağı ve aynı zamanda bu önerinin yerel düzeyde hayata geçmesine de katkıda bulunacağı bilgisi verildi. ILO, ‘’Protokol kapsamında çalışma grupları oluşturularak raporda önerilen Belediye Uygulamasının pilot uygulanmasına yönelik adımlar da atılacak. ILO Türkiye Ofisi, EBRD ve TBB arasında yapılacak bu iş birliği erken çocukluk bakım hizmetlerinin sağlanmasında raporun önemine dikkat çektiği kurumlar arası iş birliğine de örnek teşkil edecek’’ dedi.