İHD Hatay’dan hasta tutuklular için barış nöbeti

İHD Hatay Şubesi cezaevlerindeki hasta tutukluların durumlarına dikkat çekmek için ‘barış nöbeti’ gerçekleştirdi. Konuyla ilgili açıklamada, cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkat çekildi.

İHD Hatay, bugün üçüncü barış nöbetini gerçekleştirdi.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi eylül ayından beri her ay yaptığı barış nöbetini bu ay cezaevlerindeki hasta tutuklular için yaptı. Bugün 13.00-17.00 saatleri arasında İHD Hatay Şube binasında, yöneticiler ve insan hakları savunucuları, kentteki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını kabul ederek, hasta tutuklular hakkında bilgi verdi.

Eylül ayından beri teknik sorunlar nedeniyle her ay nöbet tutamayan İHD Hatay, bugün üçüncü barış nöbetini gerçekleştirdi.

651’i AĞIR OLMAK 1517 HASTA TUTUKLU VAR

İHD Genel Merkezi’nin kararıyla Türkiye’deki tüm şubelerde, 9 Eylül tarihinde barış nöbeti başlatıldığını belirten İHD Hatay Şube Eşbaşkanı Mürsel Salmanoğlu, her şubenin kendi şiarıyla her ayın ilk cuma ya da cumartesi günü, barış nöbetini gerçekleştirdiğini belirtti. 

Hem Türkiye geneli hem de Hatay’daki cezaevlerinde ciddi hak ihlallerinin yaşandığını belirten Salmanoğlu, İHD Merkezi Hapishane Komisyonu’nun çalışmaları sonucu hazırlanan Ağır Hasta ve Hasta Mahpus Raporu’na göre, Türkiye cezaevlerinde 651’i ağır hasta olmak üzere toplam 1517 hasta tutuklu bulunduğunu söyledi. Salmanoğlu, “Bu ulaşabildiğimiz sayı. Özellikle ağır hasta mahpus sayısındaki artışın kritik düzeylere eriştiğini ve devletin tabutta tahliye etme politikasının güçlendiğini endişeyle görmekteyiz. Başta ağır mahpuslar olmak üzere tüm hasta mahpusların iyileşinceye kadar infazlarını ertelenerek serbest bırakılmaları gerektiğini savunmaktayız ve bu konunun ısrarlı takipçisi olacağımızı da vurgulamak isteriz” diye konuştu.

‘İKİ BACAĞI OLMAYAN TUTUKLU TEDAVİ GÖRMÜYOR’

Hatay Yayladağı Cezaevi’nde Efrinli 11 hasta tutuklunun bulunduğunu, sağlık başta olmak üzere birçok hak ihlaline maruz kaldıklarını vurgulayan Salmanoğlu, hasta tutukların durumuyla ilgili bilgi verdi. Salmanoğlu, “Hem Efrin’den getirilmeden önce hem Hatay’da işkenceye maruz kaldılar. Adil yargılanma hakları ellerinden alındı. Bir tutuklunun iki bacağı IŞİD tarafından kesilmiş durumda. Bir tutukluda şarapnel parçası var. Düzgün bir tedavi göremiyorlar. Bu insanlar dil bilmiyor. Ailelerinin, bu insanların cezaevinde olduğundan haberi bile yok. Biz ailelere de ulaşmaya çalıştık. Türkçe bilmedikleri için yayın, kitap da okuyamıyorlar. Dünyadan bihaberler. Maddi destekleri yok, ihtiyaçlarını alamıyorlar. Biz defalarca burada yaşanan ihlalleri dile getirdik, şimdi bu nöbetle bir kez daha dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı.