İddia: CHP Dersim'de kadınlar ayrımcılığa uğradı

CHP Dersim'de kadınlar, yerel seçimler öncesi aday belirleme süreçlerinde usulsüzlük yapıldığını belirterek kadınların bu süreçte baskı ve ayrımcılığa uğradıklarını iddia etti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Yerel seçime sayılı günler kala Dersim’de CHP’li kadınlardan aday belirleme sürecine dair itiraz geldi.

CHP Ovacık İlçe Kadın Kolları Başkanı Başak Şaşar, üye Gülseren Saltık ile CHP eski Hozat İlçe Başkan Yardımcısı Filiz Karadaş, parti içerisindeki görevleri sırasında ayrımcılığa ve baskıya maruz kaldıklarını öne sürdü.

‘GÖREVİMDEN İSTİFA ETTİRİLİP BOŞA DÜŞÜRÜLDÜM’

Yaklaşık 15 yıldır CHP’de aktif görevde bulunduğunu ve çeşitli alanlarda görev aldığını belirten Filiz Karadaş, Hozat Belediye Başkanı inisiyatifi ile meclis üyeliği yapılacağı söylenerek görevinden istifa ettirildiğini belirtti. İstifasına rağmen seçilemeyecek sıraya konulması üzerine partiden istifa eden Karadaş, "Kadınlara siyaset yaptırmak istemiyorlar" dedi.

Karadaş, şunları söyledi: “Yerel seçimler için örgütün tamamının ön seçim istemesine rağmen örgüt iradesi hiçe sayılıp usulsüz belediye başkan ve meclis üye atamaları oldu. Biz de buna ciddi tepki verdik. Ben CHP Hozat İlçe Başkan Yardımcısı'ydım ancak şu anki belediye başkanının ısrarıyla belediye meclis üyeliği için başvuru yapmam istenerek görevimden istifa etmem istendi. Orada daha verimli olabileceğimi söylediler, ben de istifa ettim. Daha sonradan hiç seçilemeyecek bir sıraya atıldığımı öğrendim. Ve buna hiçbir gerekçe göstermediler. Konuyu sordum ama bir açıklama yapılmadı. Konuşan, fikir gösteren, haksızlığa karşı duran hiçbir kadını parti içinde barındırmıyorlar. Bir sürü arkadaşım bu şekilde mağdur edildi. Ki biz Kadın Adayları Destekleme Derneği'nden eğitim almıştık ve eğitim alanların tamamı saf dışı bırakıldı.“

‘SİYASET YAPMA HAKKIMIZI FEODAL BAĞLARA BIRAKMAYACAĞIZ’

2011 yılından bu yana CHP’de aktif görevde bulunan ve Ovacık İlçe Kadın Kolları Başkanı olan Başak Şaşar da kadın adaylarının önünün kesildiğini ve bunun CHP vekilleri tarafından da desteklendiğini ifade etti.

Şaşar, “2011 yılından bu yana partinin ideolojisine ve kurallarına uygun, kalben bağlı bir şekilde çalıştım. Süreç içerisinde büyük zorluklar yaşadığımız oldu ama yolumuza arkadaşlarımız ile birlikte devam ettik. Fakat bazı problemler aşılmayacak düzeye ulaştı. 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde, belediye meclis üyeliği adaylığım, belediye başkan adayı ve mevcut başkan Mustafa Sarıgül tarafından iptal edilmiştir. Delege seçimiyle seçilen ben ve Gülseren Saltık, delegelerin iradesi yok sayılarak Mustafa Sarıgül tarafından iptal edilmiş ve kendi yandaşları aday gösterilmiştir. Demokrasiye asla uymayan bu davranışı kınıyoruz. Bu tavır 2019 yerel seçimlerinde de yapılmıştır. CHP’nin ideolojilerine taban tabana ters olan bu tavır ilimizi temsil eden milletvekilleri tarafından da desteklenmektedir. Demokratik seçim iradesini kişisel hırsların ve feodal bağların kurbanı etmeyeceğimizi belirtmek isterim. Hakkımızı savunamıyoruz, savunduğumuzda da görevden aldırılmakla tehdit ediliyoruz" diye konuştu. 

'İDDİALAR DOĞRU DEĞİL'

İddialara ilişkin görüştüğümüz Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Bu süreçte bu tartışmalara girmeyi doğru bulmuyoruz. Bahsettikleri ön seçim fakat bizim ilçemizde yasal olarak ne parti talimatıyla ne yasal olarak ne de usüle uygun herhangi bir ön seçim yapılmıştır” dedi.

İddiaların diğer muhattabı Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik de “Her yerelin talebi ve isteği yerine getirilecek diye bir şey yok. Siyaset yapıyoruz ve dengeleri göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz. Kimseyi siyasetin dışına atmak gibi bir durum söz konusu değil. Çıkara dayalı bir siyaset anlayışı var burada. Kendi beklentisine dair koşullar oluşmayınca, bu koşullara istinaden tavır alınan bir durum söz konusu. Herhangi bir tepki, dışlama, ötekileştirme veya ilgili bir ihraç işlemi yok. Kendisi inisiyatifi doğrultusunda partiden istifa etmiştir" ifadelerini kullandı.