Dersim İttifakı: Deprem ve göç öncelikli çalışmalarımız

Dersim İttifakı'nın bugün açıkladığı seçim bildirgesinde Dersim'in iki fay hattı arasında bulunduğu vurgulanarak deprem dirençli kent vurgusu öne çıktı.

İttifak adına basın açıklamasını DEM Parti Dersim Belediyesi Eşbaşkan Adayı Birsen Orhan okudu.
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Emek Partisi (EMEP), Emek ve Özgürlük Cephesi (EÖC), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Partizan’ın yer aldığı Dersim İttifakı Dersim merkez, yedi ilçe ve bir belde için seçim bildirgesini açıklayarak ittifakın projeleri hakkında bugün basın toplantısı düzenledi.

İttifak adına basın açıklamasını DEM Parti Dersim Belediyesi Eşbaşkan Adayı Birsen Orhan okudu.

Dersim İttifakı adayları, hedefleri gerçekleştirmek için halkçı belediyecilik vizyonu ile çalışacaklarını beyan ettiler. 

‘DEPREME DİRENÇLİ KENT İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’

Orhan, Dersim’in iki fay hattı arasında bulunduğunu belirterek "Önceliğimiz, depreme karşı dirençli bir kent oluşturmak için işin uzmanları ve bilim insanlarıyla birlikte belediyede Afet Müdürlüğünü harekete geçirip acil olarak metruk, zayıf yapıların tespitini yapıp, deprem öncesi kentin ihtiyaçlarını belirleyerek halkın denetiminde ve gözetiminde hep birlikte kenti depreme hazırlıklı hale getirmek olacaktır" dedi.

‘KAYYUMUN KAPATTIĞI BİRİMLERİMİZ AÇILACAK’

Orhan, kayyum⁠ döneminde kapatılan sosyal, kültürel, sanatsal ve eğitim birimlerinin açılacağını dile getirerek "Kadın Danışma Merkezimiz, Gençlik Kültür Merkezimiz, Madde Bağımlılığıyla Mücadele Merkezimiz, Gençlik Danışma ve Sosyal Etkinlik Merkezimiz (GENÇ-SEM) Gıdabank ve Giysibank’ı faaliyete geçireceğiz.

Gençlerin mesleki, sosyo-kültürel ihtiyaçlarının karşılandığı sanatsal beceri ve yeteneklerini geliştirebilecekleri yeni bir Kültür Merkezi inşa ederek içinde Dersim Hafıza Müzesi oluşturup geçmişimiz geleceğimizdir şiarıyla Alevi Hafıza Mekânı ve Alevi Bellekevi, Dersim Siyasal ve Toplumsal Bellekevini inşa edeceğiz" diye konuştu. 

‘AYRI BİR KADIN BÜTÇESİ OLUŞTURACAĞIZ, 38 KADIN 38 FİDAN 38 GENÇ PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Kadınlar ve gençler için çalışmalara ağırlık vereceklerini de sözlerine ekleyen Orhan şöyle devam etti: “Özgün kadın çalışmalarını etkin ve kapsayıcı bir şekilde yürütebilmek için ayrı bir kadın bütçesi oluşturacağız. Kadın atölyeleri ile üretim alanları oluşturacağız. Kadın sağlık birimleri (hemşire, psikolog), ulaşımda Kadınkart uygulamasına geçeceğiz. Yoksul kadınlarımız için Hijyenmatik adıyla hijyen ürünlerini alabilecekleri mor marketler oluşturacağız. Kadın eğitim birimi, kadın meclisi, kadın kütüphanesi ve çocuk oyun alanları, işitme engellilerin de faydalanabileceği alo şiddet hattı, festival kadın pazarı oluşturup, kadın kampları yapacağız. Pirler ve analar çalıştayı düzenleyerek 1938 anısına 38 fidan 38 kadın 38 genç projemizi hayata geçireceğiz.”

‘SÜTLÜCE PROJESİNİ YAŞAM ALANLARINDAN UZAK BİR YERE TAŞIYACAĞIZ’

Dersim Belediyesi öncülüğünde 6 ilçenin belediye başkanlığı tarafından Avrupa Birliği'nin de fon desteğiyle, merkeze bağlı Sütlüce köyü yakınlarında yapımı düşünülen 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesi nedeniyle köylüler, 55 bin ağaç kesileceğini, yaban hayatının yok olacağını, doğanın tahrip edileceğini ve kutsal mekanların yok edileceğini belirterek uzun süredir eylemdeydi. Dersim İttifakı ile köylüler arasında yapılan görüşme sonucunda, projenin başka alana taşınacağı duyuruldu.

 

 

(HABER MERKEZİ)