İcradan çocuk teslimi 5. Yargı Paketi'nde: Çocuklar kreş ve okullardan alınacak

5. Yargı Paketi'ndeki kanun değişikliği teklifiyle icradan çocuk teslimi kalkacak. Görev icra müdürlüklerinden alınacak, harç ücreti alınmayacak. Çocuk teslimi okul, kreş gibi mekânlarda yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 5. Yargı Paketi'ni mecliste düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı. 54 maddelik ve 8 ayrı kanunda değişiklik içeren teklife göre icradan çocuk teslimi kalkacak.
İcradan çocuk tesliminin ‘çocuğun üstün yararına hizmet etmekte yetersiz’ kaldığını ve taraflar arasında yeni ihtilaflara neden olduğunu belirten Mahir Ünal, uzun süre üzerinde çalıştıkları yeni düzenlemeyle çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulmasına dair işlemlerde çocukların örselenmemesinin amaçlandığını kaydetti.

'ÇOCUK TESLİMİNE REHBER ÖĞRETMEN DE KATILACAK'

Ünal’ın açıkladığı yeni kanun teklifine göre; çocuk teslimine veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin görev, icra dairelerinden alınarak, Adalet Bakanlığı’nın hizmet birimi olan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı taşra birimlerine verilecek.
Çocuk teslimine veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemler ise çocuğun üstün yararı gözetilerek psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci ve rehber öğretmen gibi uzmanlar eliyle gerçekleştirilecek.
Çocuğun anne veya babasıyla görüştürülmesine ilişkin işlemler de ücretsiz hale getirilecek. Bu kapsamda harç alınmayacak ve yapılacak tüm masraflar devlet bütçesinden karşılanacak.

'ÇOCUK TESLİMİ OKUL, KREŞ GİBİ MEKÂNLARDA YAPILACAK'

Kamuoyunda yeni düzenlemeyle çocuk teslimi alanlarının nasıl belirleneceği merak konusuydu. Düzenlemeye göre, ‘çocuğun örselenmemesi’ için çocuk teslimi okul, kreş gibi mekânlarda yapılacak. Söz konusu mekânların hazırlanmasında ise kamu kaynakları kullanılacak. Yine teklifte ilam veya tedbir kararlarının icra marifetiyle zorla yerine getirilmesi sırasında istenmeyen görüntülerin ortaya çıkmaması için çocuğun ailesiyle görüştürülmesinde uygulanan zor kullanma usulü kaldırılacak.

‘VELAYET DEĞİŞTİRME HAKKI GETİRİLECEK’

Yeni düzenlemede çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesini engelleyen taraf disiplin hapsiyle cezalandırılacak. Kişisel ilişki kurulmasına dair karara aykırı davranılmasının önlenmesi amacıyla tarafların gerekleri yerine getirmemesi durumunda velayet hakkı değiştirilecek. (DUVAR)