İçişleri Bakan Yardımcısı, gözaltına alınan tütüncülere ‘elebaşı’ dedi

Tütün protestolarına katılan üreticilerin tutuklanması Meclis’te de gündeme geldi. İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy’un, tütüncülere ‘elebaşı’ demesi tepki çekti.

Tütün üreticilerinden 10'u tutuklanmıştı.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Adıyaman'da tütüne getirilen "yetki belgesi" şartına karşı protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle evlerine operasyon düzenlenen 10 tütün üreticisi tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

Tütüncülerin tutuklanmasına tepki gösteren muhalefet temsilcileri, ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuyu gündeme getirdi.
Eylemler sırasında yolun kapatılması nedeniyle bir kadının ambulansta doğum yaptığını, Kızılay’ın 19 ünite kanının bozulduğunu söylenen İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’un, gözaltına alınan tütün üreticilerine yönelik “elebaşı” ifadelerini kullanması tepki çekti.

‘İKNA EDİLEMEDİKLERİ İÇİN KIZILAY’IN 19 ÜNİTE KANI BOZULDU’

Eylemlerin anayasal hak olduğunu belirterek tutuklamalara tepki gösteren muhalefet temsilcilerine komisyon toplantısına katılan İçişleri Bakanı Yardımcısı Mehmet Ersoy yanıt verdi. Cumartesi ve pazar günü Adıyaman’da yapılan eylemlerde Çelikhan yolu ile Adıyaman- Kahta yolunun on iki saatten uzun süre kapalı kaldığını belirten Ersoy, “Araçlarla birlikte kapatılmıştır, hiçbir şekilde devletin güvenlik görevlileri yolların açılması konusunda bir müdahalede bulunmamıştır. İl valimiz, yerel yöneticilerimiz ve yerel siyasetçilerimizle birlikte mekik dokumuş, ikna etmeye çalışmıştır” dedi.

Ersoy, yolun kapalı olması nedeniyle bir kadının ambulansta doğum yaptığını, Kızılay’ın 19 ünite kanının bozulduğunu ve Çelikhan’da elektrik çarpan AKEDAŞ görevlisinin hastaneye gidemediğini savundu.

‘YOL AÇILDI YANLIŞ BİLGİ VERİYORSUNUZ’

İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy’un ikna çabalarına rağmen yolun açılmadığı sözlerine CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Yol açıldı, yanlış bilgi veriyorsunuz. Yol açıldı, doğru bilgi verin” sözleriyle tepki gösterdi. İki gün boyunca yaşananları takip ettiğini belirten Ersoy’un, “Ben doğru bilgi veriyorum” sözlerine karşı Tutdere, “Ben olay yerindeydim, yanlış bilgi veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISININ ‘ELEBAŞI’ İFADESİ TEPKİ ÇEKTİ

Yaşanan tartışmanın ardından sözlerini sürdüren Ersoy, gözaltına alınan tütün üreticilerine ilişkin, “elebaşları” ifadesini kullanarak şunları söyledi:

“Çok uzun mücadele ve müzakereler sonucu nihayetinde on iki saat sonra yol açılmış ve bu mağduriyetlere neden olan elebaşlarıyla ilgili adli süreç başlatılmış; 10 kişinin 4’ü Adıyaman Merkez’den, 6’sı Çelikhan’dan bundan dolayı tutuklanmıştır.”

İçişleri Bakan Yardımcısı’nın gözaltına alınan tütün üreticilerine yönelik “elebaşları” ifadesi de tepki çekti. Bakan Yardımcısı’nın açıklamasını “talihsiz” olarak niteleyen CHP Milletvekili Tutdere, şu sözlerle tepki gösterdi:

“Adıyaman’da onuru için, ekmeği için sahaya çıkan insanları elebaşı olarak değerlendirdi. Bakınız, tutuklananlardan bir tanesi Mustafa Sonkaya. MHP Belediye Meclis üyesidir kendisi ve tütün için, gerçekten kendi ekmeği için sahaya çıkmıştır. Abdurrahman Özbayrak, 66 yaşında, kırk yıldır tütün üretimi yapıyor ve bu insanlar gerçekten tütündeki hassasiyet nedeniyle çıkmışlardır. Adıyaman deyince siyasi düşüncesi ne olursa olsun bütün insanlar gerçekten bu konuda hassastırlar, duyarlıdırlar, bütün Adıyaman’ın ortak paydası tütündür. Dolayısıyla tütün emekçilerini burada elebaşı olarak nitelendirmeniz çok şık olmamıştır.”