Hüyüklüler 3. defa ÇED toplantısını yaptırmadı

Hatay'ın Arsuz ilçesi Hüyük Mahallesi'nde krom madeni için yapılmak istenen ÇED toplantısı halkın tepkisi üzerine yapılamadı.

Höyüklülerin açıklamasına siyasi parti temsilcileri ve çevreciler destek verdi.
Google Haberlere Abone ol

HATAY - Hatay'ın Arsuz ilçesi Hüyük Mahallesi'nde Krommer Madencilik tarafından açılmak istenen krom madenine karşı bugün saat 14.00'de yapılmak istenen toplantı, halkın tepkisi üzerine yapılamadı. 

HALK İSTEMİYOR ŞİRKET ISRARLI

Hüyüklüler sabah erken saatlerinde toplantı yapılacak alanda bir araya geldi ve şirket yetkililerini beklemeye başladı. Toplantıya HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, İskenderun Çevre Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, siyasi parti temsilcileri ve çevreciler katıldı.

Geçen seneden beri iki defa yapılmak istenen toplantı halkın tepkisi üzerine 'toplantı yapılamamıştır' denilerek ertelendi. Şirketin yapmak istediği maden projesi evlerin, limon bahçelerinin, içme suyunun tam ortasında yer alıyor. Eylemde açıklama yapan mahalleliler, Hüyük halkının yıllarca yurt dışında çalışarak yaptığı narenciye ve zeytin bahçelerinin maden şirketinin çalışmalarıyla yok olacağını söyledi: "Bölgemizde 2020 yılında yapılmak istenen ÇED toplantısı 2021’e atanarak yapılmak istendi. ‘Burada toplantı yapılamamıştır’ tutanağına rağmen hala buradalar, Yarın yine burada olacaklar ama biz de toprağımız, suyumuz için burada olacağız."

‘FAY HATTI TETİKLENECEK’

5 bin insanın hayatını etkileyecek olan maden projesine karşı Höyük halkının direndiğini belirten HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimogulları Oruç, "Burada ciddi bir fay hattı var. Kullanılacak dinamitler buradaki fay hattını faaliyete geçireceğine dair kanı var. Tarım ve orman arazilerini ortadan kaldıracağına inanılan maden, halk tarafından istemiyor. Bizler de Hüyük halkıyla dayanışma içinde olacağız."

Krommer Madencilik tarafından yarın saat 12.00'de bir ÇED toplantısı daha yapılacak.