Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Austin'le görüştü

Milli Savunma Bakanı Akar ve ABD Savunma Bakanı Austin, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeden Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışının da gündeme geldiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin'le telefonda görüştü.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, görüşmede NATO, ikili ve bölgesel konuların ele alındığı aktarıldı.

Türkiye'ye teslim edilmeyen F-35 savaş uçaklarının yerine F-16 savaş uçağı satışı ve modernizasyonu konusunun da gündeme geldiği belirtilen açıklamada, “Bakan Akar ve Bakan Austin; Ukrayna’daki gelişmeler, terörle mücadele, F-16 tedariki başta olmak üzere savunma ve güvenlik konularında bilgi ve görüş alışverişinde bulundu” denildi.

Ne olmuştu?

Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri gerekçesiyle Türkiye F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılmış, Türkiye'nin yaptığı ödemelere karşılık F-16 savaş uçağı satışı ve modernizasyonu gündeme gelmişti.

Madrid'deki NATO Liderler Zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Biden, 30 Haziran'daki basın toplantısında Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresinden onay alabileceklerini söylemişti.

Biden, "(Erdoğan'a) Kendisine söylediğim aralık ayında söylediğimle aynı. (Türkiye'ye) F-16 uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Aralıktan beri tutumumu değiştirmediğimi kendilerine ifade ettim. Bir karşılık da olmadığını ve sadece satmamız gerektiğini söyledim. Bunu yapabilmek için ihtiyacım olan şey Kongre onayı. Bu onayı alacağımızı düşünüyorum" demişti.

ABD Temsilciler Meclisindeki bir grup Senatör, Biden'a gönderdikleri mektupta bu desteği eleştirmişti. Ayrıca Temsilciler Meclisi'nde, 14 Temmuz günü Türkiye'ye F-16 satışını şarta bağlayan tasarı kabul edilmişti. Tasarı, F-16 satışının "Yunanistan hava sahasına yönelik sürekli ihlallerde kullanılmayacağı" taahhüdünü de içeriyor. (HABER MERKEZİ)