Hindistan'ın yeni meclis binası boykota rağmen açıldı: Maliyeti 117 milyon dolar

Hindistan'da yeni parlamento binasının açılışını muhalefet partileri boykot etti, protesto gösterisi düzenlemeye çalışan güreşçiler gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan Başbakanı ve Hindistan Halk Partisi (BJP) Genel Başkanı Narendra Modi, muhalefetin protestoları ve boykot çağrıları arasında yeni parlamento binasının açılışını yaptı. Ülkedeki muhalefet partilerinin çoğu yeni parlamento binasını Başbakan Modi yerine Cumhurbaşkanı Draupadi Murmu'nun açması gerektiğini söyleyerek açılış törenine katılmazken, ülkenin önde gelen güreşçilerinden bazıları töreni protesto etmek için yeni parlamentoya ulaşmaya çalışırken gözaltına alındı.

BBC'nin haberine göre, Britanya'nın sömürgecilik yıllarından kalan parlamento binasının önüne inşa edilen ve bin 272 milletvekili kapasiteli dört katlı yeni parlamento binasının 9,7 milyar rupiye, yani yaklaşık 117,1 milyon dolara mâl olduğu tahmin ediliyor.

'TAÇ GİYME TÖRENİYMİŞ GİBİ DAVRANIYOR'

Açılış töreninde milletvekillerine hitap eden Modi, "Bu sadece bir bina değil. Bu, 1,4 milyar Hintlinin amaçlarının ve hayallerinin bir yansıması. Bu, demokrasimizin tapınağı ve dünyaya Hindistan'ın kararlılığının mesajını veriyor" ifadesini kullandı. Binanın aynı zamanda 'Hindistan'ın sömürgeci geçmişinden kopuşunun sembolü olduğunu' söyleyen Modi, "Hindistan, demokrasinin anasıdır. Yıllar süren yabancı yönetimler, gururumuzu bizden çaldı. Bugün, Hindistan bu sömürgeci zihniyeti geride bıraktı" dedi.

Açılış törenini boykot eden muhalefet partileri ise “Parlamentodan demokrasinin ruhu alındığında, binanın yeni olmasının hiçbir önemi yok” açıklamasında bulundu. Ana muhalefet Kongre Partisi Genel Başkanı Rahul Gandhi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'Modi'nin parlamento binasının açılışına bir taç giyme töreni muamelesi yaptığını' söyledi.

GÜREŞÇİLER GÖZALTINA ALINDI

Ülkedeki muhalefet partileri törenin Hindu milliyetçisi ideolog VD Savarkar'ın doğum gününde yapılmasını da eleştirirken, açılış töreni sırasında aralarında Olimpiyat madalyalı güreşçiler de olmak üzere ülkenin önde gelen güreşçileri yeni parlamento binasının önünde protesto gösterisi düzenlemeye çalıştı. Protesto gösterisine katılan ve parlamento binasına yaklaşmaya çalışan güreşçilerden bazıları polis tarafından gözaltına alındı.

Güreşçiler, kadın güreşçilere cinsel istismar ve tacizle suçlanan Güreş Federasyonu Başkanı ve BJP'li siyasetçi Brij Bhushan Singh'in istifasını ve tutuklanmasını da talep etti. 

'MUHALEFETE VE KAMUOYUNA DANIŞMADILAR'

Müzeye dönüştürülecek eski parlamentosunun önüne inşa edilen dört katlı yeni binanın parlamentonun alt kanadı "Lok Sabha"ya ev sahipliği yapan bölümü 'Hindistan'ın milli kuşu' tavus kuşu şeklinde tasarlanırken, parlamentonun üst kanadı "Rajya Sabha"ya ev sahipliği yapan bölüm ülkenin 'milli çiçeği' lotus'a benzeyecek şekilde tasarlandı.

Hükümet, eski parlamento binasının 'eskime ve aşırı kullanılma emareleri gösterdiğini' söyleyerek yeni binaya ihtiyaç olduğunu savunurken, pek çok muhalif siyasetçi, çevreci ve sivil toplum örgütü yeni parlamento binasının maliyetini ve pandemi sırasında inşa edilmesini eleştirerek hükümetin diğer vekillere ve kamuoyuna danışmadığını iddia etmişti. Muhalefetteki Kongre Partisi 2020 yılında yapılan temel atma törenine de katılmamıştı. (DIŞ HABERLER)