Hindistan'da Nipah virüsü: 'Ölüm oranı Covid-19'a kıyasla çok daha yüksek'

Hindistan'daki Nipah virüsü vakaları hakkında konuşan Tıbbi Araştırma Konseyi Başkanı Bahl, "Enfeksiyonun yarasalardan insanlara nasıl geçtiğinden emin değiliz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR), ülkede Nipah virüsü sebebiyle iki kişinin yaşamını yitirmesinin ardından virüsün etkileriyle ilgili açıklama yaptı. Düzenlenen basın toplantısında konuşan ICMR Genel Müdürü Rajeev Bahl, Nipah virüsü kaynaklı viral enfeksiyondan ölüm oranının Covid-19'a kıyasla çok daha yüksek olduğunu söyledi.

AA'nın aktardığına göre, Covid-19'da görülen ölüm oranının yüzde 2 ila 3 olduğunu belirten Bahl, Nipah'ın öldürücülüğünün yüzde 40 ila 70 olduğunu kaydetti. Bahl, Nipah nedeniyle ölenlerin oranının Covid-19'dan ölenlere kıyasla çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

'YARASALARDAN İNSANLARA NASIL GEÇTİĞİNDEN EMİN DEĞİLİZ'

Virüsün yayılımının kontrol altına alınması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Tıbbi Araştırma Konseyi Başkanı, "Vakaların neden sürekli ortaya çıktığını bilmiyoruz. 2018'de Kerala'daki salgının yarasalarla ilişkili olduğunu tespit etmiştik. Enfeksiyonun yarasalardan insanlara nasıl geçtiğinden emin değiliz" dedi.

Hindistan'ın Kerala eyaletinde altı kişinin Nipah virüsü testi pozitif çıkmış, bu kişilerin ikisi hayatını kaybetmişti. Ülkede 700'den fazla kişiye ise virüsü taşıyıp taşımadıklarının tespit edilebilmesi için test yapıldığı açıklanmıştı. Yarasa, domuz ve insanların vücut sıvıları yoluyla bulaşan Nipah virüsüyle enfekte olanlarda belirtiler hemen ortaya çıkmasa da ateş, baş, boğaz ve kaslarda ağrı gibi belirtilerle grip benzeri bir durum gelişebiliyor. Sonraki aşamada ise baş dönmesi, yorgunluk ve bilinç değişiklikleri yaşanabiliyor.

Hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalığa yol açan viral enfeksiyon olan Nipah virüsü, Malezya'nın Nipah bölgesinde ilk kez bir salgınla yayılmaya başladı. (DIŞ HABERLER)