Hindistan'da 'dini duyguları inciten' aslan isimleri değiştirilecek

Mahkeme, Hindu milliyetçisi bir grubun 'dini duygularını incittiğini' iddia ederek, adını bir Hindu tanrısı ve Babür İmparatoru'ndan alan iki aslanın ismine açtığı davada kararını açıkladı.

Fotoğraf: Hans W/ Pexels
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'da mahkeme, Hindu milliyetçisi Vishwa Hindu Parishad (VHP) isimli grubun Batı Bengal eyaletindeki bir hayvanat bahçesinde tutulan iki aslanın isimleriyle ilgili açtığı davada kararını açıkladı. Mahkeme, adını bir Hindu tanrısından alan Sita isimli dişi aslanla ismini 16'ncı yüzyılda hüküm sürmüş bir Müslüman imparatordan alan Akbar isimli erkek aslanın isimlerinin değiştirilmesine hükmetti.

'HİNDU TANRILARI, PEYGAMBERLER, NOBEL SAHİPLERİ...'

Akbar, Hindistan yarımadasının büyük bir kısmında hüküm sürmüş olan bir Babür imparatoruydu. Ülkedeki Hindu milliyetçileri ise bu dönemi 'kölelik' olarak değerlendiriyor. Bu bağlamda isim değişikliği talebiyle mahkemeye başvuruda bulunan VHP, mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada "Böyle bir eylem dine küfür anlamına gelir ve tüm Hinduların dini inancına doğrudan bir saldırı teşkil eder" ifadelerini kullanmıştı.

BBC'nin haberine göre, VHP'nin 'dini duygularının incindiği' iddiasıyla açtığı davada kararını açıklayan mahkeme, Siliguri bölgesindeki Kuzey Bengal Vahşi Hayvanlar Parkı'ndan iki aslanın isimlerini değiştirmesini istedi. 22 Şubat Perşembe günü kararını açıklayan mahkeme, hayvanlara Hindu tanrılarının, İslam peygamberlerinin, Hristiyan figürlerin, Nobel sahiplerinin ve özgürlük savaşçılarının isimlerinin verilemeyeceğine karar verdi. 

Ne olmuştu?

Hindistan'da Hindu milliyetçisi bir grup, adını bir Hindu tanrısından alan Sita isimli aslanla ismini 16'ncı yüzyılda hüküm sürmüş bir Müslüman imparatordan alan Akbar isimli aslanın hayvanat bahçesinde aynı bölüme konulmaması için yargıya başvurmuştu.

Vishwa Hindu Parishad (VHP) isimli örgüt, Sita isimli aslanla Akbar isimli aslanın Batı Bengal eyaletindeki hayvanat bahçesinde aynı bölümü paylaştığını öğrenmesinin ardından suç duyurusunda bulunmuş, VHP yetkilisi Anup Mondal, 18 Şubat Pazar günü yaptığı açıklamada, "Sita, Babür İmparatoru Akbar ile birlikte kalamaz" diyerek bunun ülkede çoğunlukta olan Hinduların 'dini duygularını' inciteceğini savunmuştu.

Mondal, Akbar adı verilen aslanın iktidardaki BJP partisinin kontrolünde bulunan Tripura eyaletinde tutulduğu dönemde Hindu tanrısı Rama'nın adını taşıdığını ancak hayvanın adının muhalefetteki Trinamool Kongre partisinin kontrolündeki Batı Bengal'e getirildikten sonra değiştirildiğini de ileri sürmüştü. VHP'nin şikayet dilekçesinde ayrıca hayvanat bahçelerindeki hayvanlara dini isimler verilmesinin yasaklanması istenmişti.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)