Hindistan'da 'aslan' davası: 'Babür İmparatoru'yla Hindu tanrısı aynı kafeste olamaz'

Hindistan'da Hindu milliyetçisi VHP isimli bir örgüt, mahkemeye başvurarak Batı Bengal'de Müslüman bir imparator ile bir Hindu tanrısının adını taşıyan aslanların birlikte kalamayacağını savundu.

Fotoğraf: Temsili/ Pixabay
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'da Hindu milliyetçisi bir grup, adını bir Hindu tanrısından alan Sita isimli aslanla ismini 16'ncı yüzyılda hüküm sürmüş bir Müslüman imparatordan alan Akbar isimli aslanın hayvanat bahçesinde aynı bölüme konulmaması için yargıya başvurdu.

The Guardian'ın aktardığına göre, Vishwa Hindu Parishad (VHP) isimli örgüt, Sita isimli aslanla Akbar isimli aslanın Batı Bengal eyaletindeki hayvanat bahçesinde aynı bölümü paylaştığını öğrenmesinin ardından suç duyurusunda bulundu. VHP yetkilisi Anup Mondal, 18 Şubat Pazar günü yaptığı açıklamada, "Sita, Babür İmparatoru Akbar ile birlikte kalamaz" diyerek bunun ülkede çoğunlukta olan Hinduların 'dini duygularını' inciteceğini savundu.

İLK DURUŞMA, 20 ŞUBAT'TA

Akbar, Hindistan yarımadasının büyük bir kısmında hüküm sürmüş olan bir Babür imparatoruydu. Ülkedeki Hindu milliyetçileri ise bu dönemi 'kölelik' olarak değerlendiriyor. Bu bağlamda isim değişikliği talebiyle cuma günü mahkemeye başvuruda bulunan VHP, mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada "Böyle bir eylem dine küfür demektir ve tüm Hinduların dini inancına doğrudan bir saldırı teşkil eder" ifadelerini kullandı.

VHP yetkilisi Mondal da Akbar adı verilen aslanın iktidardaki BJP partisinin kontrolünde bulunan Tripura eyaletinde tutulduğu dönemde Hindu tanrısı Rama'nın adını taşıdığını ancak hayvanın adının muhalefetteki Trinamool Kongre partisinin kontrolündeki Batı Bengal'e getirildikten sonra değiştirildiğini savundu. VHP'nin şikayet dilekçesinde ayrıca hayvanat bahçelerindeki hayvanlara dini isimler verilmesinin yasaklanması istendi. 

Batı Bengal Orman Müdürlüğü'nden Dipak Kumar Mandal, dişi ve erkek aslanların şu anda ayrı ayrı tutulduğunu ifade ederken, VHP'nin açtığı davanın ilk duruşması yarın görülecek.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)