HDP’li Alp Altınörs: Sayım adı altında yeni uygulamayla karşı karşıya kaldık

HDP’li Alp Altınörs, kaldığı cezaevinde sayım adı altında yaşadıkları hak ihlallerini anlattı: “Biz itiraz ettikçe daha çok geliyorlar.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı iken 16 Eylül 2016’da tutuklanan, 12 Haziran 2017’de tahliye olan, 2 Ekim 2020’de Kobane davası kapsamında yeniden tutuklanan Alp Altınörs cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerini yazdı. Sincan F T Tipi Cezaevi’nde kalan Altınörs, cezaevinde ‘keyfi aramayla’ kendilerine baskı uygulandığını söyledi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da yaşananların araştırılması için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvurdu.

‘ARTIK SAYIM BÖYLE…’

Altınörs, cezaevinde yaşadıklarıyla ilgili şunları söyledi: “Eskiden memurlar sabahları gelir kapıdan sayar giderlerdi. Ancak 12 Kasım Cuma günü itibariyle ‘sayım’ adı altında yeni bir uygulamayla karşı karşıya kaldık. Memurlar topluca içeriye doluyor ve hatta üst kata da çıkıyorlar. ‘Artık sayım böyle!’ diyorlar. 'Biz üçümüz de aşağıdayız, siz yukarıda kimi sayıyorsunuz?' diye soruyoruz, yanıt alamıyoruz. 'Kapıdan pek ala üçümüzü de sayabilirken niye hepiniz içeriye giriyorsunuz?' sorumuza yine yanıt alamıyoruz. 'Bunun adı keyfi aramadır' diyoruz, ‘velev ki arama olsun’ diyorlar. Aramanın ayda en fazla iki kez yapılabileceğini hatırlatıyoruz, “ama bu sayım” diyorlar. Cumadan bu yana her gün maruz kaldığımız bu uygulamanın hiçbir gerekçesini açıklayamadıkları halde sistematik olarak yapıyorlar.”

Yaşanan bu duruma itiraz ettikçe ceza infaz koruma memurlarının bu konuda daha çok baskı yaptıklarını söyleyen Altınörs şöyle devam etti: “Tüm itirazlarımıza kulaklarını tıkıyorlar. Bu uygulamanın psikolojik baskı kurmak ve adı konulmamış keyfi bir arama uygulamak olduğu açıktır. Biz HDP’li tutsaklar olarak, işte her gün, güne bu gerilimle, ‘sinir harbiyle’ başlıyoruz. Biz itiraz ettikçe yanıt veremiyorlar ama daha kalabalık geliyorlar. Covid bulaşma riski de böylece sürekli artıyor.”

ADALET BAKANLIĞI’NDAN BİLGİ İSTENDİ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yaşananlarla ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvurdu. Gergerlioğlu, cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin araştırılıp incelenmesini istedi. Komisyon, konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’ndan bilgi istedi.