HDP Diyarbakır il eşbaşkanları gözaltına alındı

HDP Diyarbakır İl Örgütü ve Yenişehir İlçe Örgütü’nde savcılık talimatıyla polis tarafından arama yapıldı. Binaya giriş ve çıkışları izin verilmedi. İl eşbaşkanları ve Yenişehir ilçe eşbaşkanları gözaltına alındı.

HDP binasındaki aramanın ardından Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık gözaltına alındı. (Fotoğraf: Ömer Yasin Ergin/Anadolu Ajansı)
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan bir soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık ile Yenişehir İlçe Eşbaşkanları Remziye Sızıcı ve Kasım Kaya gözaltına alındı.

HDP Diyarbakır İl Örgütü ve Yenişehir İlçe Örgütü binalarına, “yasadışı döküman” bulunduğu gerekçesiyle polislerce baskın düzenlendi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla yapılan ancak gerekçesi öğrenilemeyen baskında, her iki binada da arama yapıldı. 

Parti binalarının etrafı bariyerlerle kapatıldı. Parti yöneticilerinin içeri alınmadığı binalara sadece milletvekilleri ile avukatların girmesine izin verildi.

Soruşturma kapsamında HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyat Ceylan ile HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanları Kasım Kaya ve Remziye Sızıcı hakkında gözaltı kararı verildiği öğrenildi.

HDP Yenişehir İlçe Örgütü’nde yapılan aramalar sonucunda bilgisayar hard diski, çok sayıda kitap ve fotoğrafa el konuldu. İlçe binasında yapılan aramaların ardından soruşturma kapsamında ilçe eşbaşkanları Kasım Kaya ve Remziye Sızıcı gözaltına alındı. Eşbaşkanlar gözaltına alınırken ilçe binasının önünde toplanan partililer, "Baskılar bizi yıldıramaz sloganı" attı.

‘MÜCADELEMİZİ YÜKSELTECEĞİZ’

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, parti ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, HDP Yenişehir ilçe yöneticileri ve çok sayıda HDP'li katıldı.

Feleknas Uca, polis baskınının iki gencin ellerinde bulunan pankartları partilerinin ilçe binasına bırakmaları sonucu yapılan ihbardan kaynaklandığını söyledi.

İhbar gerekçesiyle hem il binasına hem de Yenişehir ilçe binasına baskın düzenlediğini ve eşbaşkanların gözaltına alındığını ifade eden Uca, baskın sırasında ilçe binasına girmelerine polisin engel olduğunu dile getirdi.

Avukatlar olmadan aramanın yapılmaya başlandığını belirten Uca, yapılanların hukuki olmadığını belirtti.

“HDP tutuklanmalarla, gözaltılarla yok olmayacak ve diz çökmeyecek” diyen Uca, “Eşbaşkanlarımızı gözaltına almış olabilirler ama yarın onlarca kişi onların yerine gelecek. Boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz ve mücadelemizi yükselteceğiz" diye konuştu.

UYANIK: HDP FİKRİYATINA SALDIRI

Etrafı polis tarafından kuşatılan HDP Diyarbakır İl binasındaki arama ise akşam saatlerine kadar sürdü. Haklarında gözaltı kararı alınan HDP İl Eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ile Zeyyat Ceylan, aramanın devam ettiği süre içinde binada tutuldular. İl binasında yapılan aramanın bitmesinin ardından eşbaşkanlar emniyete götürüldü.

Emniyete götürülmeden açıklama yapan eşbaşkan Hülya Alökmen Uyanık, parti binasında yapılan baskının HDP fikriyatına yönelik olduğunu söyledi.

Uyanık, “Biz bu baskıları, bu zorbalığı uzun yıllar yaşadık. Mücadele etme konusunda da kararlıyız, bilgiliyiz. Şunu tekrar etmek istiyoruz, il binamızın altını üstüne getirseler, arasalar da yalnızca kadın özgürlüğüne olan inanç, halkların kardeşliğine olan inanç, özgür yarınlara olan inançtan başka hiçbirşey bulamayacaklar. Mücadelemiz yarınlara taşınacak” dedi.

CEYLAN: PARTİMİZ KAZANACAK

Eşbaşkan Zeyyat Ceylan da HDP’ye yönelik baskıların yeni olmadığına dikkat çekerek, “Bugün il binamıza yapılan baskı da ne ilktir ne de sondur. Demokratik siyaseti kriminalize etmek istiyorlar. Barış çalışmalarını kriminalize etmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

HDP'ye yönelik hukuk dışı bir yaklaşım olduğunu söyleyen Ceylan, "HDP’yi siyasetin dışına çıkarmak istiyorlar. Zayıf düşürerek siyaset yapamaz hale getirmek istiyorlar. Partimize yönelik baskılar hukuki değildir. Partimize yönelik hukuki bir yaklaşım yok, siyasi bir yaklaşım var AKP ve MHP tarafından" dedi. 

(HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan gözaltına alındı. (Fotoğraf: Ömer Yasin Ergin/Anadolu Ajansı)

Çalışmalarını devam ettireceklerini vurgulayan Ceylan, şöyle devam etti: 

"Bugüne kadar birçok saldırı oldu partimize yönelik, sonuç alamadılar. Amed il örgütü için de bir senaryo hazırladılar ve bu senaryodan bir sonuç almaya çalışıyorlar. Şunu söylüyoruz; ne yaparlarsa yapsınlar bir sonuç alamayacaklar, başaramayacaklar. Bugüne kadarki çalışmalarımız nasıl sürdüyse bundan sonra da böyle devam edecek. Partimiz kazanacak.” (DUVAR)