Hazine arazisine konutta rant endişesi

Konut krizine çözüm olarak lanse edilen Hazine arazisine konut planına, ekonomistler ve sektör temsilcileri temkinli yaklaştı. İnşaat maliyetine dikkat çekilerek, 'suistimale açık' uyarısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Çevre ve Orman Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı plana göre büyükşehirlerde bazı Hazine arsaları konut yapımı için 'ucuz' fiyatla halka satılacak. Kurum, isteyenin tek parselde kendi evini yapabileceğini ya da talep örgütlenmesiyle daha büyük parseller alabileceğini söyledi. Müteahhitlerle anlaşma yapılabileceğini de vurgulayan Kurum "Ankara’da Gölbaşı, İstanbul’da Tuzla, Çatalca, Başakşehir için çalışma yürütüyoruz. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi bilhassa konut fiyatlarının çok arttığı şehirlerde çalışıyoruz. İhtiyaca ve talebe göre sayılar belirlenecek" dedi.

TELLİOĞLU: DAHA ÖNCE DE KDV İNDİRİMİ DEDİLER, DAR GELİRLİYE KDV BİNDİRİMİ OLARAK YANSIDI

Gayrimenkul sektörü ve ekonomistler ise söz konusu plana temkinli yaklaşıyor. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, inşaat maliyetlerindeki astronomik artışın krizin temeli olduğunu söylüyor. Ekonomistler ise 'panik kararı' olarak açıkladıkları arsa satışının çözüm getirmeyeceği görüşünde. Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre, İnşaat Müteaahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, planın detayını görmeleri gerektiğini belirterek, "Karara temkinliyiz. Çünkü daha önce de KDV indirimi duyurulmuştu. Bu sektörümüze ve dar gelirliye KDV bindirimi olarak yansıdı. Aynı şekilde yine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konut kredisi çözümü de sektör dinamikleri gözetilmeden atıldığı için sektöre olumsuz olarak yansıdı. Şimdi bu karar güzel gibi duruyor ama detayları bekleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

GÜRSEL: SORU İŞARETLERİYLE DOLU

Kararın ekonomideki çıkmaz sonucunda oluşan panikle alındığını söyleyen Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, “Haziranda döviz bolluğu olacak enflasyon kalmayacak sanıyorlardı. Hele konut ve kirada böyle bir kriz akıllarının ucundan bile geçmiyordu. Şimdi temele inip düzeltemiyorlar. Alınan kararı sorguladığınızda soru işaretleri ile dolu absürt bir karar olduğu ortada” dedi.

ARLAN: ARSAYI BEDAVA DA VERSENİZ, BU MALİYETLERLE EV YAPAMAZLAR

Brüt inşaat maliyetlerinin 6-7 bin lira olduğunu hatırlatan inşaat yüksek mühendisi Hüseyin Arslan, “Dar gelirli ve orta gelirliler bu maliyetler altında arsayı bedava verseniz de karşılayamaz inşaat yapımını. Net 100 metrekare olan bir dairenin brütlerini vesaire hesaplayınca arsa bedava olsa bile 1.5 milyon lira inşaat maliyeti var. Düşük gelirli bir insan bunu nasıl yapacak? Siz yapın bu arsalara evleri, yoksula ve dar gelirliye uygun fiyata taksitle satın. Bu yol yerine kamu arazilerini satışa açmak bir suistimal korkusu oluşturuyor toplumda" uyarısını yaptı.

 İstanbul İnşaatcılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Bunun artık bir kriz olduğunun kabullenilmesi ve adımlar atılması çok güzel. Ancak dikkatli olmalı. Öncelikte sivil müteahhitlere de, vergi muafiyeti gibi kolaylıklar sağlanmalı. Konut seferberliği için arz tarafının da güçlü olması gerekir. Fiyatların artması en çok bizi vuruyor” talebinde bulundu.