Zülfü Livaneli: Napalm kızı benim arkadaşım

Vietnam Savaşı'nın sembol fotoğrafı, 'çıplaklık' gerekçesiyle sansürlendi. Zülfü Livaneli, fotoğraftaki kızın hikayesini anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vietnam Savaşı'nın sembol fotoğraflarından birinde, ABD'nin attığı napalm bombasından kaçan çocuklar bulunuyordu. Fotoğrafta, çıplak bir kız çocuğu da bombardımandan kaçıyordu. AP muhabiri Nick Ut'un çektiği bu fotoğraf, ABD işgalinin simgelerinden biri oldu.

livaneli-napalm-icSosyal paylaşım sitesi Facebook'a yüklenen Pulitzer Ödüllü bu fotoğraf, "çıplaklık" gerekçesiyle sansüre uğradı.

Bugün Cumhuriyet gazetesine konuk yazar olan Zülfü Livaneli, "O zamanlar, hiç kimsenin aklına, napalmdan yanmış bir çocuğa, seks nesnesi olarak bakabilecek bir sapık göz olduğu gelmemişti. Mümkün olabilir miydi böyle bir şey" ifadeleri ile sansüre tepki gösterdi.

Fotoğrafta müstehcenlik görenler için “Allah kahretsin sizi!” diyeb Livaneli, fotoğraftaki Vietnamlı kız çocuğunun arkadaşı olduğunu kaydetti. Resimdeki kız çocuğu Kim Phuc ile yıllarca UNESCO'da birlikte çalıştıklarını aktardı.

Kim Phuc'un vücudunda hala yanık izleri olduğunu belirten Livaneli, Phuc'un fotoğrafçının yardımı ile kurtulduğunu belirtti.  (YAZININ TAMAMI)

Facebook'tan Vietnam fotoğrafına 'çıplaklık sansürü'Facebook'tan Vietnam fotoğrafına 'çıplaklık sansürü'

'Napalm kız'dan Facebook sansürüne tepki'Napalm kız'dan Facebook sansürüne tepki

Facebook 'Napalm kız' sansüründen çark ettiFacebook 'Napalm kız' sansüründen çark etti