Facebook 'Napalm kız' sansüründen çark etti

Sosyal medya sitesi Facebook, Vietnam Savaşı'nın en ikonik fotoğraflarından 'Napalm kız'a uyguladığı 'çıplaklık' sansüründen çark etti. Açıklamada, "Fotoğrafın tarihsel önemini anlıyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vietnam Savaşı'nda çekilmiş Pulitzer ödüllü 'Napalm Kızı' fotoğrafını müstehcenlik gerekçesiyle sansürlediği için tepki çeken Facebook geri adım attı. Sosyal medya sitesinden yapılan açıklamada, 1972 tarihli fotoğrafın yayımlanmasına izin verileceği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Facebook, dokuz yaşındaki Vietnamlı kız çocuğu Kim Phúc'un Napalm bombası saldırısından kaçarken görüldüğü fotoğrafı sansürlemişti. Fotoğrafın Norveçli yazar Tom Egeland'ın ve Norveç'in en çok satan gazetesi Aftenposten'da çalışan bir muhabirin hesaplarından kaldırılması sonrası Aftenposten dün birincisi sayfasından Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'e hitaben bir mektup yayınlamıştı. Gazetenin yayın yönetmeni Espen Egil Hansen mektupta, Zuckerberg'i 'dünyanın en güçlü editörü' olarak niteleniyor ve bu gücü kötüye kullanmakla itham ediliyordu.

Facebook sansür kararını ilk başta savunurken, Norveç Başbakanı Erna Solberg'in paylaşımı da sansürlendi.

Facebook'tan Vietnam fotoğrafına 'çıplaklık sansürü'Facebook'tan Vietnam fotoğrafına 'çıplaklık sansürü'

'BU VAKA AYRI'

Ancak sosyal medya sitesi dünya çapından yayın kuruluşları ve medya uzmanlarından çığ gibi yağan tepkiler üzerine dün gece çark etti. Facebook yönetiminden The Guardian'a yapılan açıklamada, 'çıplak bir çocuğun fotoğrafının normalde kendi standartlarını ihlal ettiği ve bazı ülkelerde çocuk pornografisi olarak bile görülebileceği' belirtilse de, "Bu vakada, söz konusu görselin bir anı belgelemek konusundaki tarihsel ve küresel önemini gözetiyoruz" denildi. Açıklamada, görselin paylaşımına izin verildiği ve silindiği yerlere de yeniden yerleştirileceği belirtildi.

Etiketler Facebook vietnam